Scenarij iz marta 2010.
0

Sarajevogas duguje BH-Gasu 37,8 miliona KM

Sarajevo-x.com
Trenutni dug Sarajevogasa prema BH-Gasu iznosi 16,5 miliona KM, te uz fakturu za isporuke u mjesecu januaru, koja iznosi 21,3 miliona KM, dolazi se do zbira dugovanja od čak 37,8 miliona KM, navode iz BH-Gasa.

U mjesecu januaru ove godine BH-Gas je Sarajevogasu isporučio 28 miliona Sm3 prirodnog gasa, što predstavlja rekordnu potrošnju za januar, u poređenju sa isporukama od 1998. godine, od kada BH-Gas isporučuje ovaj energent prema Sarajevogasu. Trend rekordne potrošnje u ovoj godini nastavlja se i u februaru, tako da je u toku 3. februara isporučeno 1.160.844 Sm3, što predstavlja rekordnu dnevnu isporuku u ovoj godini.

BH-Gas je i ranije upozoravao na moguće probleme u izmirenju obaveza Sarajevogasa prema ovoj kompaniji.

"Sa žaljenjem moramo konstatovati da se trenutno sve odvija po istom scenariju koji se desio u martu 2010. godine, a koji je doveo do ograničavanja isporuka BH-Gasa prema Sarajevogasu. Najavljene uplate za mjesec januar se, nažalost, nisu ostvarile, s obzirom da je uplaćeno cca 13,2 miliona KM umjesto planiranih 14-16 miliona KM", ističe direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

"Činjenica je da je januarska faktura tek ispostavljena i da Sarajevogas ima obavezu u toku februara da izmiri ovu fakturu, međutim, trenutno stanje nam ne daje nikakav optimizam da će uplate Sarajevogasa prema BH-Gasu biti na nivou koji omogućava uredno izmirenje obaveza koje BH-Gas ima prema ino partnerima. Sarajevogasu se ostavlja mogućnost da adekvatnom akcijom drastično poveća uplate u februaru ili da obezbijedi sredstva na neki drugi način. BH-Gas ne želi da na bilo koji način da ograničava isporuke prirodnog gasa prema Sarajevogasu, ali neminovno Sarajevogas mora učiniti sve da uplate u februaru budu veće nego u prethodnom mjesecu ove godine", stoji u saopštenju.

U Kantonu Sarajevo se dnevno troši prirodni gas u vrijednosti više od 800.000 KM. Stoga, iz BH-Gasa ponovo apeluju na sve potrošače da redovno izmiruju svoje obaveze, kako ne bi došli u situaciju iz prošle godine.