BiH
0

Realizacija projekata na Uni

FENA
Bihać
Bihać
Načelnik Općine Bihać Albin Muslić i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Salih Krnjić na današnjem su sastanku razovarali o pravcima buduće saradnje.

Najviše pažnje posvećeno je uređenju izvorišta Klokot, gdje se ukazala potreba za zajedničkim djelovanjem. To područje mora se trajno zaštititi, kako ne bi došlo do ugrožavanja normalnog snabdijevanja građanstva pitkom vodom.

Opasnost postoji zbog, kako je rečeno, erozije zemljišta, potreba vodovoda, ali i aktivnosti privatnih poduzetnika na području izvorišta.

Stoga je revidiran projekt dostavljen Općini, čime je stvorena mogućnost za raspisivanje tendera, odnosno početak radova zajedničkim sredstvima.

Relizirat će se još nekoliko zajedničkih projekata, među kojima je i uređenje desne obale rijeke Une na potezu od Gradskog mosta prema Midžića mahali. Tim projektom, uz primjenu prirodnih materijala Bihać će dobiti šetnicu, koja će štititi obalu rijeke Une. Ukupna vrijednost projekta je oko 200.000 KM, od čega će 150.000 KM osigurati Agencija, a ostatak Općina.

Radit će se i na jačanju turističke slike Bihaća, izgradnjom drvenih mostova, kojima će se povezati gradske otoke. Oko 90.000 KM osigurano je za zaštitu obala Une od erozije, te 40.000 KM za trajno uređenje obala Une u Kulen-Vakufu, što je konkretna podrška Agencije za vodno područje rijeke Save projektima Općine Bihać.