BiH
0

Ljubinje: Sanacijom kanala spriječeno plavljenje

SRNA
Ljubinje
Ljubinje
U Ljubinju je završena sanacija kanala za oborinske vode čime će biti spriječeno plavljenje šire zone centra, kao i nekontrolisano odlaganje otpada.

Ukupna vrijednost projekta je oko 72.000 KM, a sredstva su obezbijeđena zahvaljujući zajedničkom radu opštine Ljubinje i UN-ovog programa "Očuvanje životne sredine i klimatske promjene".

Projekat koji je implementiralo Udruženje građana ''Nešto više'' iz Sarajeva obuhvatio je čišćenje i pokrivanje oborinskog kanala u centru grada u dužini 64 metra.

Načelnik opštine Ljubinje Vesko Budinčić rekao je da će ovim projektom biti riješeno više važnih pitanja, među kojima, sprečavanje plavljenja koje uzrokuje potok koji teče kroz urbani dio grada, a koji je postao smetljište.

"Prije desetak godina planirali smo da taj potok pokrijemo, ali se ideja tek sada realizovala", rekao je Budinčić i dodao da su se projektom sanacije kanala stvorili uslovi za izgradnju puta, odnosno prilaza novom naselju sa 300 kuća.

Budinčić je podsjetio da je opština od poplave 2006. godine imala više od 90.000 KM štete. 

Zahvaljujući sredstvima ovog UN-ovog programa prošle sedmice je završeno osposobljavanje i zaštita izvorišta Trebesin, vrijedno 20.000 KM, čime je 320 domaćinstava iz Berkovića dobilo zaštićeno izvorište pitke vode, te je osiguran kvalitet vodosnabdjevanja. 
U okviru UN-ovog programa "Očuvanje životne sredine i klimatske promjene" trenutno se realizuje 28 projekata širom BiH, čija je ukupna vrijednost više od tri miliona KM. Program finansira Vlada Kraljevine Španije.