Klub poslanika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990
0

"Razriješiti predsjedavajućeg Skupštine Ramiza Jelovca"

SRNA
Ramiz Jelovac
Ramiz Jelovac
Klub poslanika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zatražio je da bude razriješen sa dužnosti trenutni predsjedavajući Skupštine Ramiz Jelovac, te da se na mjesto privremenog predsjedavajućeg imenuje neko od poslanika.

Iz HDZ-a navode da je na tom mjestu potreban neko ko će "korektno i bez spletkarenja voditi Skupštinu Kantona do izbora novog rukovodstva", te da posljednja sjednica Skupštine nije održana zbog loše pripreme i samovoljnog ponašanja Jelovca, koji je iz SDA.

Poslanici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Skupštini HNK-a ističu da je zakazivanje današnje sjednice Skupštine samo 24 časa prije njenog održavanja tipičan primjer opstrukcije od strane Ramiza Jelovca. 

"On je ponovo sazvao sjednicu bez konsultovanja klubova poslanika, iako postoji dogovor i obaveza da se to više ne radi", saopšteno je iz 

HDZ-a.

Izjava Ramiza Jelovca iz SDA koji je nakon sjednice naveo da se radi "samo o izgovoru, te nastavku blokiranja uspostavljanja izvršne i zakonodavne vlasti na federalnom nivou od dva HDZ-a i Saveza za bolju budućnost (SBB)", predstavlja najobičniji trik i obmanjivanje javnosti, navodi se u saopštenju.

"Upravo ovakvim ponašanjem trenutni predsjedavajući Skupštine HNK-a opstruiše normalan rad najvišeg zakonodavnog tijela u Kantonu, te izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH", navode iz HDZ-a.