Predstavnički dom PSBiH
0

Razmatranje Prijedloga zakona o sukobu interesa u institucijama BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je većinom glasova podržala predloženi zakon, uz nekoliko usvojenih amandmana.

Jednim od amandmana savjetnici su uvršteni u predloženi zakon, s obzirom na to da su u prvobitnom zakonskom prijedlogu bili izostavljeni. Usvojen je i amandman kojim se briše član zakona koji definira primjenu zakona na entitete i Brčko Distrikt BiH.

Prije rasprave o ovom zakonu, poslanici su razmatrali zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se reguliraju odredbe koje se odnose na servisiranje vanjskog duga BiH, posebice za vrijeme trajanja privremenog finansiranja.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić je kazao poslanicima da servisiranje vanjskog duga ne smije biti ničiji hir.

„Zato smo dobili smanjeni kreditni rejting, zato BiH u cjelini plaća cijenu. Mi smo jedina zemlja u Evropi i svijetu koja je u vrijeme pune likvidnosti blokirala servisiranje spoljnog duga“, kazao je ministar Špirić.

Dodao je da je cilj hitne procedure bio da se pomogne, da se ne otvaraju bespotrebne rasprave, „da se ne optužujemo“, nego da nađemo rješenje koje će pomoći državi da se ne smanjuje kreditni rejting i da servisiranje spoljnog duga ne bude ugroženo ni u vrijeme privremenog finansiranja, ni u vrijeme usvojenog budžeta, „pogotovo ne zavisi od hira hoće li neko ili neće neko“.

„Nemamo ništa protiv da ide i u redovnu proceduru, ali se bojim da će to trajati. Ako cijenite da ćete doći do boljeg rješenja tokom redovne rasprave, OK. Ali mislim da je ovo najbolje moguće rješenje koje smo uspjeli pronaći koje je u interesu svih u BiH“, kazao je Špirić.

Neki od poslanika su tokom rasprave iznijeli mišljenje da bi predloženi zakon ipak trebalo razmatrati u redovnoj ili skraćenoj proceduri, a ne po hitnom postupku.