Sjednica Fiskalnog vijeća
0

Različiti prijedlozi finansiranja institucija BiH

SRNA
Ministri finansija BiH, Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) danas su na sjednici Fiskalnog vijeća BiH u okviru rasprave o Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2012/2014. godine iznijeli različite prijedloge finansiranja institucija BiH.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da su članovi Fiskalnog vijeća analizirali makroekonomske i projekcije prihoda od indirektnih poreza, kao i projekcije ukupnih budžetskih okvira za 2012. godinu.

Ministri finansija BiH, RS i FBiH zaduženi su da do naredne sjednice Fiskalnog vijeća, koja će biti održana 26. oktobra, dođu do usaglašenog prijedloga okvira budžeta za 2012. godinu.
   
Fiskalno vijeće upoznalo se i o uporednom pregledu  plata zaposlenih u institucijama BiH, FBiH, RS i Brčko distriktu. 

Savjetodavna grupa zadužena je da do naredne sjednice Fiskalnog vijeća sačini dodatnu analizu koja će obuhvatiti i podatke o bruto platama, te materijalnim troškovima svih nivoa vlasti sa ciljem sagledavanja mogućnosti dodatnih ušteda. 

Na sastanku je razgovarano i o nastavku saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). 

Zaključeno je da će sastanak Fiskalnog vijeća sa Misijom MMF-a biti održan 22. novembra. 
Sjednici Fiskalnog vijeća prisustvovali su i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur. 

Ministarstvo  finansija BiH predložilo je da za finansiranje institucija na 	nivou BiH u 2012. godine od indirektnih poreza bude obezbijeđeno 948 miliona KM, Ministarstvo  finansija Republike Srpske  da to bude iznos od 689 miliona, kao u 2010. godini, dok  Federacija BiH traži da to budu 782 miliona KM - rekao je novinarima poslije sjednice Fiskalnog vijeća BiH ministar finansija FBiH Ante Krajina.