Razjašnjena pitanja o izmjeni Zakona o Elektroprenosu BiH

F
FENA
13.11.2012. u 16:17
0
2
Razjašnjena pitanja o izmjeni Zakona o Elektroprenosu BiH
0
Razjašnjena pitanja o izmjeni Zakona o Elektroprenosu BiH Foto: Ilustracija
Razjašnjena su sva pitanja vezana za izmjene Zakona o uspostavljanju prenosne kompanije u BiH, odnosno Elektroprenosa BiH, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a nakon današnjeg ministarskog sastanka u Briselu.
Resorni ministar Željko Kovačević je rekao da RS ostaje pri stavu da se vrši raspodjela dobiti,odnosno da se ide u izmjenu Zakona o prenosnoj komapniji koji će to omogućiti, saopćeno je iz tog ministarstva.

On je rekao da je zadovoljan sastankom na kojem su bh.predstavnici članovima Direkcije za proširenje Evropske komisije i predstavnicima Sekretarijata Energetske zajednice prezentirali stavove i da su razjašnjena sva pitanja vezana za izmjene Zakona o uspostavljanju prenosne kompanije u BiH.

"Stav Republike Srpske je prihvatljiv za predstavnike Evropske komisije, uz uslov da se prethodno donesu investicioni planovi i izrši revizija finansijskog poslovanja u prethodnom periodu", rekao je ministar Kovačević napominjući da navedeni zahtjev nije sporan već da se radi o obavezi i akcionara i uprave Elektroprenosa.

Po njegovim riječima, razjašnjena su sva pitanja i postignut je dogovor oko nastavka aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o prenosnoj kompaniji kojima će rukovoditi premijeri oba entiteta.

"Raspodjelom dobiti od 84 miliona KM nakon usvajanja plana investicija i revizije poslovanja neće se dovesti u pitanje funkcionisanje Elektroprenosa BiH, jer će ostatak od 180 miliona KM, koliko će ostati na računu ove kompanije, omogućiti dalje investiranje i stabilno poslovanje", naglasio je ministar Kovačević .

Današnjem sastanku u Briselu prisustvovali su, pored ministra Kovačevića, i generalni direktorom Direkcije za proširenje Evropske komisije Stefan Sanino, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar industrije, energije i rudarstva Erdal Trhulj, Fabricio Barbasa, zamjenik direktora Generalnog direktorata za energetiku EU, te predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: