{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razjašnjena pitanja o izmjeni Zakona o Elektroprenosu BiH

F
13.11.2012. u 16:17
0
2
Razjašnjena pitanja o izmjeni Zakona o Elektroprenosu BiH
0
Razjašnjena pitanja o izmjeni Zakona o Elektroprenosu BiH
Foto: Ilustracija
Razjašnjena su sva pitanja vezana za izmjene Zakona o uspostavljanju prenosne kompanije u BiH, odnosno Elektroprenosa BiH, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a nakon današnjeg ministarskog sastanka u Briselu.
Resorni ministar Željko Kovačević je rekao da RS ostaje pri stavu da se vrši raspodjela dobiti,odnosno da se ide u izmjenu Zakona o prenosnoj komapniji koji će to omogućiti, saopćeno je iz tog ministarstva.

On je rekao da je zadovoljan sastankom na kojem su bh.predstavnici članovima Direkcije za proširenje Evropske komisije i predstavnicima Sekretarijata Energetske zajednice prezentirali stavove i da su razjašnjena sva pitanja vezana za izmjene Zakona o uspostavljanju prenosne kompanije u BiH.

"Stav Republike Srpske je prihvatljiv za predstavnike Evropske komisije, uz uslov da se prethodno donesu investicioni planovi i izrši revizija finansijskog poslovanja u prethodnom periodu", rekao je ministar Kovačević napominjući da navedeni zahtjev nije sporan već da se radi o obavezi i akcionara i uprave Elektroprenosa.

Po njegovim riječima, razjašnjena su sva pitanja i postignut je dogovor oko nastavka aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o prenosnoj kompaniji kojima će rukovoditi premijeri oba entiteta.

"Raspodjelom dobiti od 84 miliona KM nakon usvajanja plana investicija i revizije poslovanja neće se dovesti u pitanje funkcionisanje Elektroprenosa BiH, jer će ostatak od 180 miliona KM, koliko će ostati na računu ove kompanije, omogućiti dalje investiranje i stabilno poslovanje", naglasio je ministar Kovačević .

Današnjem sastanku u Briselu prisustvovali su, pored ministra Kovačevića, i generalni direktorom Direkcije za proširenje Evropske komisije Stefan Sanino, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar industrije, energije i rudarstva Erdal Trhulj, Fabricio Barbasa, zamjenik direktora Generalnog direktorata za energetiku EU, te predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: