{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'U narednih 10 dana se moraju dogovoriti projekti koji se finansiraju iz Elektroprijenosa'

S
2.11.2012. u 13:20
4
0
'U narednih 10 dana se moraju dogovoriti projekti koji se finansiraju iz Elektroprijenosa'
4
'U narednih 10 dana se moraju dogovoriti projekti koji se finansiraju iz Elektroprijenosa'
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se u narednih 10 dana moraju dogovoriti projekti koji će biti realizovani iz sredstava za investicije "Elektroprenosa BiH" u iznosu od 156 miliona KM, te da je dogovoreno da dobit u iznosu od preko 100 miliona podijele akcionari, u ovom slučaju Republika Srpska i Federacija BiH.
Dodik je naglasio da se radi o fer dogovoru, te da je godinama traženo da se nivelacija projekata vrši shodno vlasničkom učešću i to svake treće godine.

"Skupštinu akcionara `Elektroprenosa` čine dva entiteta i dva entiteta su odlučila da dobit od 100 miliona KM bude raspodijeljena akcionarima. Republika Srpska po tom principu treba da dobije 41 miliona KM, jer je toliki njen procenat u toj kompaniji", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

On je naglasio da 41 milion KM treba da uđe u budžet RS, jer su to sredstava koja pripadaju Republici Srpskoj, kao što ostali dio pripada Federaciji BiH i Republika Srpska nema ništa protiv da ih ona i dobije.

"To je tako jednostavno i jasno da je gotovo nemoguće da se može osporiti s bilo koje strane", istakao je Dodik i naglasio da je suština da se novac deblokira i ubaci u tokove, a ne da se dižu krediti kad već dobit postoji.

On je istakao da nije sporno da investiciona sredstva u iznosu od 156 miliona idu u inivesticije s tim da će se te investicije biti nivelisane svake tri godine, jer one moraju da odgovaraju strukturi kapitala, što znači da 41 odsto u tri godine mora biti uložen u Republiku Srpsku.

Dodik je podsjetio da su sredstva "Elektroprenosa" dosad deponovana kod stranih banaka, kao što je austrijska, a, istovremeno, ta zemlja je zabranila plasman vlastitog novca u BiH.

"Akcionari stoga imaju nula prinosa, a kada odete u te banke i zatražite kredite za privredu ili slično, onda dobijete te iste pare po kamati od devet odsto. Zato se i pokušava napasti dogovor (SNSD-a i SDP-a) o `Elektroprenosu`, a valjalo im je da novac stoji kod banaka i da se drži njihova likvidnost, dok sada pokušavaju da kažu da ne valja dogovor SNSD-SDP BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da je "Elektroprenos" formiran van Ustava, zakonom koji je nasiljem proglasio visoki predstavnik. "Taj isti OHR i visoki predstavnik, kada je proglasio zakon, spriječio je da on funkcioniše. Nema nigdje na svijetu, posebno ne na zapadu, odakle dolaze ti bajni visoki predstavnici, da su iz upravljanja eliminisani akcionari", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je dodao da je "Elektroprenos" zamišljen kao akcionarsko društvo dva entiteta i da su entiteti ti koji imaju pravo da upravljaju tom kompanijom za prenos električnom energijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: