{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ravnoteža nemoći: Ko može sastaviti novu parlamentarnu većinu u FBiH?

23.7.2015. u 12:27
7
37
Ravnoteža nemoći: Ko može sastaviti novu parlamentarnu većinu u FBiH?
7
Ravnoteža nemoći: Ko može sastaviti novu parlamentarnu većinu u FBiH?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je nedavno usvojen prijedlog SDP-a da se glasa o povjerenju Vladi FBiH, intenzivirani su razgovori o novoj parlamentarnoj većini u FBiH.
U roku od mjesec dana Vlada FBiH se mora izjasniti o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja, a nakon toga će zasjedati i oba doma Parlamenta FBiH.

Na tim sjednicama bit će jasno ko čini parlamentarnu većinu, odnosno kojem bloku će se prikloniti manje stranke.

Trenutno blok SDA i HDZ-a BiH ima 42 ruke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Blok SBB-a, DF-a i SDP-a u istom domu također ima 42 zastupnika.

U trenutnoj situaciji ravnoteže nemoći ključno je kome će se prikloniti BPS (četiri zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika) SBiH (tri zastupnika), A-SDA (dva zastupnika) te Naša stranka i Laburisti BiH koji imaju po jednog zastupnika.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kada se glasalo o dnevnom redu, za su bili samo zastupnici SDA i HDZ-a BiH, dok je opozicioni blok bio protiv predloženog dnevnog reda i nastavka sjednice.

Za većinu je neophodno osigurati minimalno 50 zastupnika, što znači da i jednom i drugom bloku nedostaje najmanje osam zastupnika.

SBiH već pregovara sa SDA, ali kažu da imaju i posredne pozive da se pridruže suprotnoj strani, BPS je održao sastanak s DF-om prije nekoliko mjeseci, ali ništa nije dogovoreno, HDZ 1990 još ni sa kim zvanično nije pregovarao...

Posebno pitanje jeste i da li će svi zastupnici poštovati odluku vrha stranke da se priklone bilo kojem bloku. Iz SBiH se već čuje zastupnici ne bi podržali koaliciju s SDA, a slično bi se moglo desiti i sa zastupnicima drugih stranaka bez obzira na to kojem bloku se vrh stranke odlučio prikloniti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: