{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ravnoteža nemoći: Ko može sastaviti novu parlamentarnu većinu u FBiH?

23.7.2015. u 12:27
7
37
Ravnoteža nemoći: Ko može sastaviti novu parlamentarnu većinu u FBiH?
7
Ravnoteža nemoći: Ko može sastaviti novu parlamentarnu većinu u FBiH?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je nedavno usvojen prijedlog SDP-a da se glasa o povjerenju Vladi FBiH, intenzivirani su razgovori o novoj parlamentarnoj većini u FBiH.
U roku od mjesec dana Vlada FBiH se mora izjasniti o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja, a nakon toga će zasjedati i oba doma Parlamenta FBiH.

Na tim sjednicama bit će jasno ko čini parlamentarnu većinu, odnosno kojem bloku će se prikloniti manje stranke.

Trenutno blok SDA i HDZ-a BiH ima 42 ruke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Blok SBB-a, DF-a i SDP-a u istom domu također ima 42 zastupnika.

U trenutnoj situaciji ravnoteže nemoći ključno je kome će se prikloniti BPS (četiri zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika) SBiH (tri zastupnika), A-SDA (dva zastupnika) te Naša stranka i Laburisti BiH koji imaju po jednog zastupnika.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kada se glasalo o dnevnom redu, za su bili samo zastupnici SDA i HDZ-a BiH, dok je opozicioni blok bio protiv predloženog dnevnog reda i nastavka sjednice.

Za većinu je neophodno osigurati minimalno 50 zastupnika, što znači da i jednom i drugom bloku nedostaje najmanje osam zastupnika.

SBiH već pregovara sa SDA, ali kažu da imaju i posredne pozive da se pridruže suprotnoj strani, BPS je održao sastanak s DF-om prije nekoliko mjeseci, ali ništa nije dogovoreno, HDZ 1990 još ni sa kim zvanično nije pregovarao...

Posebno pitanje jeste i da li će svi zastupnici poštovati odluku vrha stranke da se priklone bilo kojem bloku. Iz SBiH se već čuje zastupnici ne bi podržali koaliciju s SDA, a slično bi se moglo desiti i sa zastupnicima drugih stranaka bez obzira na to kojem bloku se vrh stranke odlučio prikloniti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: