Gdje je granica?
2

Rato Rajak: Jednostrana raspodjela teritorija između BiH i Srbije Rudo će učiniti još siromašnijim

Piše: E. A.
Načelnik Rato Rajak (Foto: Klix.ba)
Načelnik Rato Rajak (Foto: Klix.ba)
Općina Rudo je u fokusu interesovanja zbog najavljenog utvrđivanja granica između BiH i Srbije. Učestale najave čelnika RS-a da će udovoljiti zahtjevima Srbije na uštrb teritorije upravo ove bh. općine u Rudom smatraju potezom koji će doprinijeti još većem siromašenju ionako siromašnog kraja.

"Istok je svakako najnerazvijeniji dio BIH, najmanje mu se pažnje posvećuje u bilo kakvim strateškim projektima, i ako sada još ovo dodatno učinimo općini Rudo, a zauzvrat povećamo općinu Bjeljina ili tu kompenzaciju negdje tamo uradimo, mi ćemo bogate učiniti još bogatijim, a siromašne ćemo praviti još siromašnijim", izjavio je novinarima Rato Rajak, načelnik općine Rudo.

Rajak ima razloga za bojazan jer se od četiri sporne tačke koje se trebaju utvrditi granicom BIH i Srbije dvije odnose na općinu Rudo.

"Jedna je dionica pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz našu teritoriju u dužini od 12 kilometara i druga je problem lijeve obale Lima i naselja Međurječje, posebne enklave koja je potpuno kao ostrvo okružena teitorijom Srbije", ističe Rajak.

Ukoliko se udovolji zahtjevu Srbije, ova zemlja dobit će lijevu obalu Lima i zaštitni pojas, što znači da bi Rudo moglo izgubiti oko 40 kvadratnih kilometara površine.

"Uz to bi izgubilo oko 1.500 stanovnika, izgubilo bi značajne infrastrukturne objekte koji tu postoje, od dionice regionalnog puta od hidropotencijala Lima koji smo mogli koristiti i već imamo nekih samoinicijativnih ponuda za izgradnju hidrocentrala. Tu su najkvalitetnije poljoprivredne površine u dolini Lima u Ustibarskom i Miočkom polju, niz drugih infrastrukturnih objekata i sve bi to značajno devastiralo općinu Rudo ako bi se na taj način jednostrano izvršila raspodjela teritorije", ističe Rato Rajak načelnik općine Rudo.

Ranije je najavljeno da će pitanja u vezi sa granicom između BiH i Srbije biti okončana do kraja ove godine. Iako je sporno samo tri posto granice, očito je da je situacija na terenu daleko kompleksnija, jer udovolji li se zahtjevu Srbije na račun teritorije Rudog, ovoj općini, koja je prema posljednjem popisu imala oko osam hiljada stanovnika, prijeti teritorijalna ali i demografska katastrofa.