Načelnik opštine Rudo
1

Rato Rajak: Inicijativa za moju smjenu uslijedila je jer nisam podlegao ucjenama i prijetnjama SNSD-a

Piše: I. Č.
Rato Rajak, načelnik Rudog protiv kojeg je na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Rudo pokrenuta inicijativa za smjenu, izjavio je za Klix.ba da je inicijativa kulminacija već duže prisutnih aktivnosti kupovine pojedinih odbornika, što ide na teret načelniku i što je imalo za cilj da pokrene inicijativu njegove smjene.

"Svemu je debelo potpomogao sami vrh države i najjača stranka u Republici Srpskoj, zato što su poneseni rezultatima sa parlamentarnih izbora željeli da eliminišu i u lokalnim zajednicama sve one koje misle drugačije i ne pripadaju ovoj većini", rekao je Rajak.

Naveo je da su mu predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata nudili da pređe u vladajuću stranku.

"Ružno je da govorim ko su bili kuriri i emisari. Ja jesam neko ko je predstavnik jedne stranke koja praktično ništa ne znači na političkoj sceni RS, ali zbog nekih svojih stavova, izjava, više puta sam dospio u žižu javnosti i na taj način zasmetao mnogima što se ne slažu sa onim što ja govorim. Mnogima iz vladajuće pozicije", kazao je on.

Podsjetio je da je tu bilo više njegovih primjedbi i ocjena u vezi sa stanjem u državi.

"Ja na svakom mjestu ističem takve primjedbe, potpunu zapostavljenost istoka Republike Srpske i siromašnih opština koji za njih nemaju vrijedan glasački potencijal. Zasmetali su im i moji stavovi o suživljenju, kao i o granicama i razgraničenju sa Srbijom", istakao je Rajak za Klix.ba.

Objasnio je da je sve kroz šta je prolazio prethodnih mjeseci dovelo do određenih promjena u njegovom ponašanju, zbog čega je skupštinska većina navela bahato i autokratsko ponašanje kao jedan od razloga za njegovu smjenu.

"Ja zaista jesam tvrdoglav i principijelan čovjek. Ne želim odustati od svojih opredjeljenja. Ne mogu da prihvatim da se sam predam pred pokušajima ucjene, prijetnje i stalne taktike 'šargarepe i štapa'. Uz te prijetnje i pritiske su slijedile raznorazne ponude za moje lične i privatne benefite. Pošto ja jednostavno ne želim da dopustim da me proguta ova sveprisutna prljavština dobijam epitete tvrdoglavog, neprincipijelnog, odnosno nespremnog za razgovor i komunikaciju", rekao je načelnik Rajak.

Naveo je da će da će se narod opštine Rudo o njegovoj smjeni definitivno izjasniti 23. decembra.

"Ja nisam opozvan. Jučer je na sjednici Skupštine opštine Rudo usvojena inicijativa za opoziv, a 23. decembra će se građani izjašnjavati o toj inicijativi, da li su za moju smjenu ili nisu. Zakon je to tako regulisao. Uvjeren sam da u Rudom ima više ljudi koji su za sačuvanje časti, obraza i poštenja. Uvjerit ćemo se u to 23. decembra", kategoričan je Rajak.

Objasnio je da će se glasanje provoditi kao na lokalnim izborima.

"Sve je identično, s tim da će biti samo jedno pitanje - da li ste za opoziv načelnika opštine Rudo. Građani se izjašnjavaju samo sa 'za' ili 'protiv'. Nakon toga, ako građani meni daju povjerenje, zakon je predvidio mogućnost da se ru tom slučaju raspusti Skupština opštine, pa bi nakon toga bili održani novi izbori za odbornike. U slučaju da građani opštine Rudo meni ne daju povjerenje, onda bi se održali naknadni izbori za načelnika opštine Rudo", zaključio je Rato Rajak.