Suđenje prekinuto
228

Ratku Mladiću pozlilo dok je slušao svjedočenje

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Nastavak suđenja Ratku Mladiću prekinut je jutros sat vremena nakon početka, jer je optuženom pozlilo u sudnici i "iz predostrožnosti" je prebačen u jednu hašku bolnicu, potvrdila je za BIRN - Justice Report predstavnica Suda u Haagu Nerma Jelačić.

Tribunal, po pravilu, ne objavljuje informacije o zdravlju optuženih, koje se smatraju privatnim.

Poslije jednosatne pauze, predsjedavajući sudija Alphons Orie rekao je da je, nakon što je Mladića u sudu pregledala medicinska sestra, "odlučeno da su potrebni dalji pregledi“.

"Budući da raspravno vijeće nije u mogućnosti da utvrdi kada će Mladić moći da se pojavi u sudnici, prekinućemo današnje zasjedanje i nastaviti sutra, kada ćemo ili nastaviti sa saslušavanjem svjedoka ili dalje razmotriti zdravstvenog stanje generala Mladića", kazao je sudija Orie.

Šezdesetdevetogodišnjem Mladiću je pozlilo dok je njegov advokat Branko Lukić unakrsno ispitivao drugog svjedoka optužbe Davida Harlanda. Optuženi je zatražio pauzu, a zatim je glavu oslonio na obe ruke.

Advokat Lukić je sudiji Alphonsu Orieu prenio da se Mladić ne osjeća dobro, a sudija je dao pauzu i naložio da bude pozvano medicinsko osoblje.

Zastori između sudnice i galerije za javnost potom su spušteni, a Mladić je izveden iz sudnice.

Koliko je poznato, Mladić je do hapšenja u maju prošle godine preživio tri moždana udara. U prvim pojavljivanjima u sudnici u junu i julu 2011. otežano je govorio, žaleći se da mu je paralizovana desna strana tijela.

Njegovo zdravstveno stanje od tada se, međutim, vidljivo poboljšalo, što je i sam potvrdio u jednom obraćanju sudu.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.