BiH
0

Početak suđenja Ratku Mladiću 16. maja

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Vijeće Haškog tribunala pomjerilo je početak suđenja Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) za dva dana, to jest za 16. maj, kada će uvodnu riječ iznijeti Tužilaštvo.

Iako je Mladićeva odbrana ponovo naglasila da suđenje ne može početi sve dok Tužilaštvo ne objelodani sve svoje dokaze, Vijeće je ipak odlučilo da odgodi suđenje za dva dana u odnosu na ranije predviđeni termin.

Kako je rečeno, Tužilaštvu će trebati šest sati za iznošenje uvodne riječi, dok će odbrana i optuženi Mladić uvodnu riječ iznijeti nakon završetka dokaznog postupka Tužilaštva.

Prvi od 413 svjedoka trebao bi svjedočiti 29. maja, a ukupno vrijeme za izvođenje dokaza Tužilaštva trajat će 200 radnih sati.

Branko Lukić, Mladićev branilac, obrazlažući zahtjev za odgađanje suđenja, naglasio je da odbrana od Tužilaštva još nije dobila 66 posto transkripata iskaza svjedoka s drugih suđenja koji će se pojaviti na suđenju Mladiću.

Tužilaštvo i odbrana optuženog Mladića će se krajem sedmice sastati da bi zajednički riješili problem oko objelodanjivanja dokaznih materijala, a nakon toga će poslati izvještaj Sudskom vijeću.

Nakon dobijanja izvještaja, sudija Alphons Orie je rekao da će ponovo zakazati statusnu konferenciju za narednu sedmicu.

Ratko Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je u maju prošle godine, a prvi put se pojavio pred sudijama u Haškom tribunalu 3. juna 2011. godine.

Optuženi Mladić je na ovoj statusnoj konferenciji podsjetio da je u 70-im godinama i "da je svaki dan sve nemoćniji i slabiji", te da neće moći pratiti suđenje ako se bude odvijalo pet dana sedmično.

Mladić se također žalio Sudskom vijeću što se objavljuju njegove snimke hapšenja, a ne iz sudnice.

"Ja sam se oporavio i želim da me prijatelji i moj narod vide kako stojim, a neprijatelj da crkne što sam živ", kazao je Mladić.

Sudija Orie je izrazio zadovoljstvo zbog Mladićeve konstatacije da se "oporavio" od dolaska u Tribunal, javlja BIRN - Justice Report.