Gdje je država?
79

Raštimani orkestar: Virus napada, u BiH svako vodi svoju politiku

G. M.
Najstrožije mjere uvedene u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Najstrožije mjere uvedene u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
U jeku novog talasa pandemije koronavirusa Bosna i Hercegovina se, čini se više nego ikada ranije, ponaša kao raštimani orkestar.

Tokom prvog talasa, u proljeće prošle godine, strah od virusa imao je jedan pozitivan učinak jer nas je, kako se tada činilo, koliko-toliko ujedinio, a institucije na raznim nivoima natjerao da sarađuju.

Mjere koje su tada uvođene bile su dobrim dijelom usklađene, a sa državnog nivoa koordiniralo se najvažnijim aktivnostima, poput kontrole granica, dogovaranja donacija itd.

Sada, kako se čini, svaki entitet ali i pojedeni kantoni praktično vode svoju politiku.

Zatvaranje u Sarajevu

Kanton Sarajevo ove sedmice je u takozvanom lockdownu, neće raditi prodavnice niti kafići.

Ovo bi se moglo nazvati opravdanom mjerom zbog porasta broja slučajeva zaraze. Slične mjere ovog vikenda na snazi su i u Srbiji ali i drugim zemljama, a od ponedjeljka stupaju na snagu i u Italiji.

No, bh. apsurd je da samo nekoliko kilometara od centra Sarajeva kafići, restorani, tržni centri… slobodno rade.

Koliko takva parcijalna mjera može dati rezultata, ostaje da se vidi, ako se zna da virus ne poznaje nikakve granice. Ne samo da će Sarajlije tokom vikenda ići u druge dijelove BiH, već će stanovnici drugih regija od ponedjeljka ponovo masovno dolaziti u glavni grad.

Slična je situacija i kada je riječ o nabavci vakcina. BiH će preko takozvanog COVAX mehanizma u narednim mjesecima dobiti oko 136 hiljada doza, što nije ni izbliza dovoljno za vakcinaciju dovoljnog broja stanovnika.

Svako nabavlja vakcinu za sebe

Kada je riječ o ostatku vakcina, to su na sebe preuzeli niži nivoi. Entiteti su krenuli u nabavku putem posrednika, a Kanton Sarajevo također ide u direktnu kupovinu.

Pojedini poduzetnici čak su najavili donacije za kupovinu vakcina za građane svojih općina, a vlasnici kompanija spremni su platiti imunizaciju svojih uposlenika.

Sve u svemu, država je zakazala u cijelom ovom procesu, a čak nije uključena ni u koordinaciju mjera i aktivnosti koje donose niži nivoi.

To je loše sa aspekta usklađenosti mjera jer, da bismo pobijedili virus, on mora biti uništen u cijeloj BiH. Jedan entitet ili kanton ne može biti slobodna zona ako se virus nastavi širiti u drugim dijelovima države.

Osim toga, ovo može imati i dugoročno negativne političke implikacije, odnosno ići na ruku onih koji se zalažu za slabljenje BiH.