Novi zakon
3

Rasprava u NSRS: Ko će štititi one koji prijavljuju korupciju

Piše: M. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Narodnoj skupštini RS završena je rasprava o Prijedlogu zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je rekao da je osnovna namjera u vezi s ovim prijedlogom bila da poboljša situaciju u društvu i ohrabri ljude da prijavljuju korupciju i kriminal.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da svako ko je počinio kriminal treba odgovarati, ali i da treba obratiti pažnju na svjedoke koji lažnim svjedočenjem pričine veliku štetu ljudima protiv kojih svjedoče. Osvrnuo se i na raspravu u državnom parlamentu po istoimenom aktu.

“Po mnoge u Republici Srpskoj bit će loše usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koji je jučer utvrdilo Vijeće ministara BiH. Mnogi će se za glavu uhvatiti ako prođu izmjene i dopune tog zakona", rekao je Višković.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović je rekao da moraju biti donesena interna pravila u svakoj instituciji, koja će ohrabriti rukovodioce da promovišu borbu protiv korupcije na pravi način.

“Rukovodioci u tim institucijama moraju biti nosioci ovog zakona, a ne osobe koje će biti etiketirane kao cinkaroši. Naša obaveza je da ne dovedemo ljude u zabludu i da budu naivci koji će biti uništeni na radnom mjestu zbog prijave korupcije", rekao je Krsmanović.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da bi Krivični zakon RS trebalo da bude dio mehanizama koji će doprinijeti borbi protiv korupcije, ali da je za to bitnija politička volja koje nema.

“Šta očekivati od ovog zakona u zaštiti onih koji prijavljuju korupciju kada je u Narodnoj skupštini korupcija doživjela svoje metastaze”, upitao je Glamočak.