BiH
0

Rasprava u Domu naroda Parlamenta FBiH: Koliko je pola od 54

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH donijelo rješenje kojim je odbijen zahtjev Kluba Srba u Domu naroda Federacije za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u postupku donošenja izmjena Zakona o državnoj službi FBiH, predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur na današnjoj sjednici Doma zatražio je da dobije autentično tumačenje koliko je glasova potrebno da bi se neka odluka smatrala usvojenom u ovom domu.

"Prema odredbi člana 110. stav 3. Poslovnika procedura je potpuno nedvosmislena, a ona se primjenjuje od 2003. godine, a na osnovu koje je doneseno bezbroj odluka", rekao je na početku rasprave sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Naglasio je da ukupan broj delegata predstavlja broj delegata kojima je verificiran mandat u tekućem sazivu ističući da ovu odredbu još nikada niko nije doveo u pitanje pa ni Ustavni sud FBiH.

Delegati Kluba Srba insistirali su ponovo da sekretar Doma konkretno odgovori na dva pitanja - "kolika je jedna trećina Kluba Srba? i kolika je kvalificirana većina u Domu naroda?".

Hadžiavdić je odgovorio da je "od 54 delegata prosta većina u Domu naroda 28“.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara potvrdila je da je "Dom naroda sve što je uradio dosad radio u dobroj namjeri i sukladno ustavnim propisima i Poslovniku“

"Legitimno je pravo svakog izaslanika u Domu da pokrene inicijativu izmjene Poslovnika. To očekujem od vas, ukoliko mislite da nešto treba mijenjati", kazala je Bradara.

Potpredsjedavajući Jasenko Tufekčić smatra da je delegat Aner Žuljević predložio rješenje ove situacije a to je da se izmijene odredbe.

"Ne mogu da vjerujem da smo spremni zbog političke pragmatičnosti dovesti u pitanje donošenje opšte kvalificirane većine za sve odluke u ovom domu. Ako smo odgovorni ljudi na bazi čitanja ove presude bez političkih spekulacija očekujemo da tu odluku koja nije dosad osporavana, a koja će u narednom periodu biti osporena, mi danas pokažemo zrelost i pristupimo izmjeni te odredbe u skladu s presudom Ustavnog suda", rekao je Žuljević.

Delegat Tomislav Martinović zamolio je da se rasprava prekine da bi se sjednica Doma naroda mogla nastaviti važnom tačkom - razmatranjem federalnog budžeta za narednu godinu.