BiH
9

Dunović traži ocjenu ustavnosti svih odluka i zakona donesenih sa manje od 30 glasova delegata

Klix.ba
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović odlučio je pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti svih odluka i zakona donesenih sa manje od 30 glasova delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH što uključuje i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

"S obzirom na nedavni zaključak Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH kojim se dovelo u pitanje tumačenje većine u Domu naroda Parlamenta FBiH, ovim putem obavještavam javnost da je moja ustavna i moralna obaveza poduzeti korake u cilju rasvjetljavanja ove nedoumice", saopćio je Dunović.

Dunović dodaje da je iz zaključka Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH vidljivo da je nedvosmisleno navedeno da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nije popunjen i da dvotrećinska većina ne može biti deset delegata, već minimalno 12.

"Analogno, postavlja se pitanje ukupne nadpolovične većine u Domu naroda. Smatram da je Ustavni sud Federacije BiH nadležan za rješavanje ovog pitanja, te u tom smislu imam obavezu, kao ovlašteni apelant, pokrenuti Zahtjev za ocjenu ustavnosti svih odluka i zakona koji su doneseni sa manje od 30 glasova delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. To uključuje i sam izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i svih zakona, odluka i imenovanja donesenih nakon toga", stava je Dunović.

On je poručio kako će u narednom periodu prikupiti sve relevantne informacije kako bi se Zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao pokrenuti što je moguće prije.