|

Kojović: Presuda Ustavnog suda FBiH kaže da u Domu naroda FBiH nema većine

Kojović: Presuda Ustavnog suda FBiH kaže da u Domu naroda FBiH nema većine
11
Klix.ba
17.12.2015. u 16:14
9
komentara
11

dijeljenja
Kojović: Presuda Ustavnog suda FBiH kaže da u Domu naroda FBiH nema većine Peđa Kojović
Povodom rješenja Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH kojim je odbijeno razmatranje apelacije Kluba Srba u Domu naroda FBiH, oglasio se Predrag Kojović, delegat u Domu naroda FBiH.
"Svaka pravna analogija sa sudskim rješenjem o kojem je riječ uvjerljivo sugeriše da su sve odluke – od izbora izvršne vlasti, pa do ključnih zakona i odluka koje su usvojene u toku ovog mandata – neustavne i konsekventno tome nevažeće. Ako se većina ne računa u odnosu na stvarni nego propisani broj delegata onda je za kvalifikovanu većinu u Domu naroda potrebno 30 a ne 28 glasova. Ne treba puno mašte da shvatite konsekvence ovakvog stava Suda. Naime, on kaže da su neki od najvažnijih akata ovog doma u ovom mandatu usvojeni bez dovoljno glasova", pojasnio je Kojović.

Dodao je da će imperativ izlaza iz ove situacije zahtijevati do sada neviđenu ustavnu i pravnu akrobatiku, a po mojoj procjeni i reakciju OHR-a.

"Moja su nadanja da će ovaj slučaj konačno prisiliti Parlament da krene u sveobuhvatnu izmjenu Ustava FBiH. Sve osim toga biće znak da u Parlamentu FBiH zapravo ne postoji politička volja za izgradnju prohodnog, evropskog ustavnog i pravnog sistema, i da je reformska agenda samo popularna fraza koju vlast koristi za aplikaciju za kreditna sredstva“, zaključio je Kojović.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...