{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kojović: Presuda Ustavnog suda FBiH kaže da u Domu naroda FBiH nema većine

17.12.2015. u 16:14
11
9
Kojović: Presuda Ustavnog suda FBiH kaže da u Domu naroda FBiH nema većine
11
Kojović: Presuda Ustavnog suda FBiH kaže da u Domu naroda FBiH nema većine
Peđa Kojović
Povodom rješenja Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH kojim je odbijeno razmatranje apelacije Kluba Srba u Domu naroda FBiH, oglasio se Predrag Kojović, delegat u Domu naroda FBiH.
"Svaka pravna analogija sa sudskim rješenjem o kojem je riječ uvjerljivo sugeriše da su sve odluke – od izbora izvršne vlasti, pa do ključnih zakona i odluka koje su usvojene u toku ovog mandata – neustavne i konsekventno tome nevažeće. Ako se većina ne računa u odnosu na stvarni nego propisani broj delegata onda je za kvalifikovanu većinu u Domu naroda potrebno 30 a ne 28 glasova. Ne treba puno mašte da shvatite konsekvence ovakvog stava Suda. Naime, on kaže da su neki od najvažnijih akata ovog doma u ovom mandatu usvojeni bez dovoljno glasova", pojasnio je Kojović.

Dodao je da će imperativ izlaza iz ove situacije zahtijevati do sada neviđenu ustavnu i pravnu akrobatiku, a po mojoj procjeni i reakciju OHR-a.

"Moja su nadanja da će ovaj slučaj konačno prisiliti Parlament da krene u sveobuhvatnu izmjenu Ustava FBiH. Sve osim toga biće znak da u Parlamentu FBiH zapravo ne postoji politička volja za izgradnju prohodnog, evropskog ustavnog i pravnog sistema, i da je reformska agenda samo popularna fraza koju vlast koristi za aplikaciju za kreditna sredstva“, zaključio je Kojović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: