Vrhovni sud Federacije BiH
0

Rasprava po žalbama pomagača u ubistvu Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je održana rasprava po žalbama na prvostepene presude Ademiru Leloviću, njegovoj majci Armini Milić, i Berinu Taliću, optuženima za pomaganje u ubistvu Denisa Mrnjavca.

Federalna tužiteljica Hajrija Hadžiomerović Muftić je danas od Vijeća zatražila da se žalbe odbrane odbiju, te da se optuženima izreknu oštrije sankcije.

Odbrana optuženih Lelovića i Talića je od Vijeća zatražila da se prvostepena presuda ukine, te da se optuženima izrekne oslobađajuća presuda.

Izet Baždarević, branilac Armine Milić, od Vijeća je zatražio da odbaci žalbu Tužilaštva u slučaju njegove klijentkinje s obzirom da je Milićeva prvostepenom presudom oslobođena optužbi.

Sud će presudu donijeti naknadno.

Naime, prvostepenom presudom sarajevskog Kantonalnog suda zbog pomaganja i podstrekivanja na ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca, koje se dogodilo 5. februara 2008. godine u tramvaju u Sarajevu, 19-godišnji Ademir Lelović osuđen je na 15 godina zatvora, dok je Berinu Taliću (20) izrečena četverogodišnja kazna zatvora. Armina Milić je tom presudom oslobođena optužbi za pomaganje počiniteljima nakon učinjenog krivičnog djela.

Inače, Nermin Sikirić koji je nožem ubo Mrnjavca, pravosnažno je osuđen na deset godina zatvora.

Prema navodima iz prvostepene presude, Lelović je taj koji je u tramvaju prepunom putnika započeo svađu sa njemu nepoznatim Denisom Mrnjavcem, jer ga je ovaj "krivo" pogledao. Lelović je zatim udario Mrnjavca bokserom u glavu te dodao nož Sikiriću koji je 16-godišnjaka ubo u predjelu stomaka nanijevši mu smrtonosne povrede.

Talić je, pak, Mrnjavca udario šakom prije nego što će ga Sikirić napasti nožem.