Kantonalni sud Sarajevo
0

Nastavljeno suđenje za ubistvo Rahmana Ajdarpašića

FENA
Kantonalni sud Sarajevo
Kantonalni sud Sarajevo
Ispitivanjem sudskih vještaka danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Mahiru Rađi i Mersudu Ličini te Aidi Omerović i Svjetlani Džumišić, ranije Kostić za ubistvo Rahmana Ajdarpašića 31. marta 2000. godine u ondašnjem fast-foodu, sada restoranu "Brajlović" na Ilidži.

Najnovije obnovljeno suđenje uslijedilo je nakon prekida postupka zbog bolesti, a potom samoubistva Ismeta Bajramovića Ćele (17. decembra 2008.), ranije prvooptuženog u ovom predmetu.

Odgovarajući na upit predsjevajućeg Sudskog vijeća, sudije Jasenka Ružića, sudski vještaci - balističar Dino Osmankadić, neuropsihijatrica dr. Marija Komšić-Kaučić i Mladen Milosavljević, vještak za biološke tragove, potvrdili su da ostaju pri ranije datim nalazima i mišljenjima, a koji se odnose na okolnost duševnog stanja optuženih, odnosno određene materijalne tragove.

Jedan od branitelja, advokat Muhidin Kapo zatražio je uviđaj, odnosno rekonstrukciju na mjestu događaja, o čemu će se Sud očitovati nakon izvođenja svih drugih dokaznih prijedloga.

Inače, prvostepeni sudski postupak u ovom predmetu rezultirao je izricanjem višegodišnjih zatvorskih kazni Bajramoviću, Rađi i Ličini, dok su Kostić i Omerović bile osuđene na po godinu dana zatvora zbog pomaganja, odnosno prikrivanja dokaza.

Nakon što je trećestepeno vijeće Vrhovnog suda FBiH ukinulo prvostepenu presudu, epilog prvog ponovljenog postupka pred Kantonalnim sudom bio je izricanje oslobađajuće presude svim akterima ovog slučaja.

Vrhovni sud Federacije BiH je i ovu presudu ukinuo i vratio spis Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovni postupak.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 5. februar.