Vrhovni sud FBiH
0

Ukinuta presuda i produžen pritvor Leloviću i Taliću

Sarajevo-x.com
Vrhovni sud FBiH donio je rješenje kojim su uvažene žalbe kantonalnog tužitelja u Sarajevu i branitelja optuženih Ademira Lelovića i Berina Talića protiv presude Kantonalnog suda u Sarajevu. Time je ukinuta presuda u ovom predmetu, a suđenje će biti obnovljeno u Vrhovnom sudu FBiH.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka učinjenih u prvostepenom postupku na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Istovremeno, Vrhovni sud FBiH Leloviću i Taliću, optuženima za pomaganje u ubistvu maloljetnog Denisa Mrnjavca, produžio je pritvor.

Podsjetimo, presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Ademir Lelović osuđen je na 15 godina zatvora zbog pomaganja ubici Nerminu Sikiriću.

Istom presudom je Berin Talić osuđen na četiri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja lakše povrede i pomaganja u skrivanju boskera kojim je Lelović u tramvaju tukao Mrnjavca, te noža kojim ga je Sikirić usmrtio.

Armina Milić, Lelovićeva majka je tom presudom oslobođena optužbi za pomaganje počiniteljima nakon učinjenog krivičnog djela.

Inače, Nermin Sikirić, koji je nožem ubo Mrnjavca, pravosnažno je osuđen na deset godina zatvora.

Prema navodima iz prvostepene presude, Lelović je taj koji je u tramvaju prepunom putnika započeo svađu sa njemu nepoznatim Denisom Mrnjavcem, jer ga je ovaj "krivo" pogledao. Lelović je zatim udario Mrnjavca bokserom u glavu te dodao nož Sikiriću koji je 16-godišnjaka ubo u predjelu stomaka nanijevši mu smrtonosne povrede.

Talić je, pak, Mrnjavca udario šakom prije nego što će ga Sikirić napasti nožem.