|

Rasprava o predloženoj Vladi RS: Cvijanović je samo ponovila rečeno prije četiri godine

Rasprava o predloženoj Vladi RS: Cvijanović je samo ponovila rečeno prije četiri godine
0
Piše: G. D.
17.12.2014. u 14:03
9
komentara
0

dijeljenja
1/11 Foto: Klix.ba
2/11 Foto: Klix.ba
3/11 Foto: Klix.ba
4/11 Foto: Klix.ba
5/11 Foto: Klix.ba
6/11 Foto: Klix.ba
7/11 Foto: Klix.ba
8/11 Foto: Klix.ba
9/11 Foto: Klix.ba
10/11 Foto: Klix.ba
11/11 Foto: Klix.ba
Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica rekao je da planovi i programi Željke Cvijanović o radu nove Vlade RS govore da vlast u RS-u smatra da svi problemi u ovom bh. entitetu postoje samo dva ili tri dana.
"Da je svojevremeno usvojen Zakon o porijeklu ispitivanja imovine Željka Cvijanović i članovi njene Vlade mnogo bi nemirnije spavali. Njen ekspoze je pokazao da ona smatra da problemi u RS traju svega dva ili tri dana. Telekom je prodan prije sedam godina: dio novca od njegove prodaje preusmjeren je na socijalno-ekonomsku komponentu koja je podrazumijevala mnoge grantove za kapitalne investicije, a tih para više nema. Drug dio para od prodaje Telekoma otišlo je u osnivanje Investiciono-razvojne banke RS. To je bila dobra ideja, svojevremeno ju je pozdravio i SDS, ali je i to propalo", rekao je Govedarica.

On je podsjetio i na privatizaciju Naftne industrije RS, tvrdeći da javnost i dalje ne zna ko je vlasnik te kompanije.

"Ugovor je bio netransparentan. Rafinerija ima ogromne gubitke i obaveze koje neće moći da vraća. Nikada nije izmiren dug od 130 miliona maraka iz reprograma. Željka Cvijanović je prihvatila da bude opet kormilar u rukama Milorada Dodika", istakao je Govedarica.

Poslanik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović smatra da u izlaganju Željke Cvijanović nije bilo govora o preduzećima koja su u ogromnim problemima.

"Zašto Željka Cvijanović nije govorila o Novoj Romaniji, Novoj Borji, Nikoli Tesli, Remontnom zavodu iz Bratunca? Šta će biti sa ljudima koji rade u Bobar banci? I zašto su se desetine preduzeća iz RS preselila u FBiH ako su prilike u RS-u toliko povoljne, ukoliko su povoljne poreske olakšice. Iz ekspozea Željke Cvijanović se ne vidi kako će biti riješeni svi problemi koji postoje", tvrdi Borenović.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo dodao je da je Cvijanović danas ponovila sve ono što je rečeno i prije četiri godine na istom mjestu i istim povodom.

"Vlada je do sada trošila pare. Nova Vlada RS će morati da se bori sa velikim problemima. Imali smo velika obećanja, a malo djela. Obećali su nam nezavisnu i pravednu RS, a ona niti je nezavisna, niti je pravedna. Dobili smo gubitaše i ljude koji su na ivici gladi. Borba protiv kriminala i korupcije nikada nije bila manja, nikada nismo imali više afera. Ovdje postoji samo jedna borba - borba za radno mjesto. Vlada RS mora manje obećavati, a više raditi", istakao je Brčkalo.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...