|

"Rafalna paljba" opozicije na Cvijanović i Dodika na sjednici NSRS

"Rafalna paljba" opozicije na Cvijanović i Dodika na sjednici NSRS
18
Piše: G. D.
17.12.2014. u 19:03
70
komentara
18

dijeljenja
"Rafalna paljba" opozicije na Cvijanović i Dodika na sjednici NSRS Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Zastupnici Narodnog demokratskog pokreta u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović i Dragan Čavić osuli su "rafaljnu paljbu" nakon dvosatne pauze na Željku Cvijanović i vlast Milorada Dodika.
"Kakav je put od Foče do Nikšića u poređenju sa autoputevima koje vlast gradi? Vlast RS hoće da gradi autoput od Banje Luke do Livanjskog kantona, a magistralni putevi širom RS-a su takvi da na njima i konj lomi nogu. Javnost mora biti kontrolni mehanizam odgovornosti, jer je narod već prevrnuo očima na dosadašnju bahatost vlasti. Pred ovaj parlament će doći ljudi, ako treba i na naš poziv, ukoliko se ne budemo međusobno uvažavali", rekao je Krsmanović.

Energetski sektor RS-a je, dodao je on, razvojna šansa ovog bh. entiteta, ali javna preduzeća moraju da budu pod kontrolom vlasti.

"Ko je davao koncesije u energetskom sektoru ranije? Hoću da se koncesije pregledaju u NSRS i da se vidi da li su koncesione obaveze plaćene. Dalje - mnoge političke partije bliske vlasti pominju decentralizaciju, a nigdje ne postoji strategija za to. Također, treba donijeti zakon o nezastarijevanju krivičnih djela nastalih u procesima privatizacija i likvidacija. Moramo formirati i anketni odbor koji će vidjeti kolika je šteta koja je nastala u majskim poplavama", istakao je Krsmanović.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da u RS-u više niko ni nema nadu da će nešto biti bolje i da "ovo društvo živi na kredit".

"Gomilamo deficite, javna sredstva nisu dovoljna, sve se pokriva iz kredita i hartijama od vrijednosti. Fond PIO je od 2006. godine povećao obaveze za 80,5 miliona maraka. Vlast je dovela do promašenih investicija i ogromnih zaduženja. U ekspozeu Željka Cvijanović nije pomenula ruske kredite, na koje se vlast toliko pozivala u posljednje vrijeme. Da li će nova Vlada RS-a razgovarati sa MMF-om i ako neće - šta će biti alternativa? Zar svaki ministar mora da vozi Audi? Zar svaki činovnik mora da ima službeni auto? Ko je Budimir Stanković? Zar on može da kroji zakon u ovoj zemlji, da prepravlja odluke? Ko je iz vrha vlasti koristio kredite iz Bobar banke? Ova vlada nije birana da misli, nego da sluša", dodao je Čavić.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...