BiH
9

Raspisan novi tender za renoviranje: Krov zgrade Predsjedništva BiH prokišnjava i propada godinama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon dva neuspjela pokušaja pronalaska firme koja će izvršiti sanaciju krova na zgradi Predsjedništva BiH, Služba za zajedničke poslove institucija BiH je raspisala treći tender. Krov, ali i cijela palata propadaju već godinama, a situacija je pogoršana nakon požara iz 2014. godine.

Kako se navodi u tenderu, pored posebnih kriterija za izvođenje građevinskih radova, jedna od kriterija je i najniža cijena. Rok za izvršenje radova je pet godina i 10 mjeseci, a vrijednost radova se procjenjuje na 1,5 miliona KM. Ovo je treći put da se raspisuje tender za sanaciju krova. U dosadašnjim tenderima nije bilo dovoljno kvalitetnih ponuđača koji su mogli garantovati izvođenje radova te nisu imali sve potrebne licence.

Prije četiri godine iz Službe za zajedničke poslove upozoreno da je, zbog prokišnjavanja, na tavanu ove zgrade postavljeno 100 kanti koje sakupljaju kišnicu, kako bi bilo spriječeno dalje slijevanje vode u niže etaže. Upozoreno je i kako bi zbog toga moglo doći do urušavanja stropa.

Rok firmama da pošalju svoje ponude je 27. mart. Posao će dobiti ona firma koja ima potrebne licence i koja je osposobljena za restauraciju objekata od kulturno-historijske vrijednosti.

Sanacija krova je dio višegodišnjeg "Projekta sanacije i rekonstrukcije zgrade Predsjedništva BiH" kojim je predviđena rekonstrukcija cijele zgrade, zamjenu elektroinstalacija, kompletne vodovodne mreže, obnovu kompletne fasade, kao i zamjenu svih prozora, vrata itd. Vrijednost ovog kapitalnog projekta procjenjuje se na 11,6 miliona KM.

O projektu rekonstrukcije se govori još od 2011. godine, a zvanično je pokrenut prije dvije godine. Tada je bilo planirano da se svi radovi završe do 2019. godine.