{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raspirivanjem nacionalne mržnje dovedena u pitanje sigurnost Memorijalnog centra

13.8.2012. u 14:47
5
14
Raspirivanjem nacionalne mržnje dovedena u pitanje sigurnost Memorijalnog centra
5
Raspirivanjem nacionalne mržnje dovedena u pitanje sigurnost Memorijalnog centra
Srebrenica
Predstavnici inicijative Glasaću za Srebrenicu zatražili su od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu otvaranje istrage nakon što su uputili krivičnu prijavu protiv N. N. osoba Okružnom tužilaštvu Bijeljina, a zbog štampanja i distribucije letaka za koje zbog sadržaja smatraju da ispunjavaju sve elemente krivičnog djela izazivanje nacionalne i vjerske mržnje.
Kako se navodi u krivičnoj prijavi upućenoj Tužilaštvu, Memorijalni centar Potočari je u direktnoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te svako podizanje nacionalnih tenzija na prostoru općine Srebrenica može utjecati na sigurnost Memorijalnog centra.

"Dosadašnja praksa lokalnih policijskih organa, koji su svojim ponašanjem i diskriminacijom povratnika narušili povjerenje građana bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, dovodi u pitanje njihovu nepristrasnost pri vršenju istrage u vezi sa slučajem letaka. Leci, koji su navodno dati u ime Bošnjaka, potpisani kao Glasajmo za Srebrenicu, a kojim se poziva na protjerivanje Srba iz Srebrenice, bez sumnje imaju za cilj širenje međuetničkih tenzija te predstavljanje građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu u negativnom svjetlu.

Podizanje međuetničkih tenzija također ugrožava izborni proces u Bosni i Hercegovini, zato pozivamo državne institucije da se uključe u istragu, čime će građanima vratiti povjerenje u vladavinu prava i osigurati da naredni općinski izbori u Srebrenici budu provedeni bez incidenata", navodi se u saopćenju inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: