Ostati ili otići
213

Raskoraci u SDA ili zašto je Zvizdić tek sada otvoreno progovorio o svim grijehovima u stranci

S. H.
U vrhu SDA su vjerovatno svjesni da do nekih reformi mora doći (Foto: M. O./Klix.ba)
U vrhu SDA su vjerovatno svjesni da do nekih reformi mora doći (Foto: M. O./Klix.ba)
Član Predsjedništva SDA Denis Zvizdić jučer je otvoreno za Klix.ba iznio žestoke kritike na račun SDA, čak je uslovio i svoj ostanak u stranci. Ipak, postavlja se pitanje zašto je o aferama i svim greškama progovorio tek sada.
Otkako je odustao od kandidature za člana Predsjedništva BiH 2018. godine, a sve zbog načina na koji je Sebija Izetbegović do posljednjeg trenutka bila u igri za kandidatkinju, Denis Zvizdić se nije glasnije izjašnjavao o problemima unutar stranke. A svi su znali i pretpostavljali da mu nije komotno.

SDA afere u Sarajevu do izražaja su počele dolaziti od predmeta "Bosna" i procesa koji se vodi protiv Amira Zukića, ali i Asima Sarajlića. Potom je javnost dobro zapamtila slučaj trafike od 250.000 KM. Ipak, tada su svi iz rukovodstva SDA šutjeli i pozivali se na presumpciju nevinosti.

Potom se u međuvremenu dogodila afera "Asim" i dok se prašina još nije bila ni slegla, u jeku korone pojavljuje se afera "respiratori". Tada su tek rijetki iz SDA govorili o korupciji i problemima u stranci. Najviše Aljoša Čampara koji je naposljetku i napustio SDA. Ipak, Zvizdić se tada držao rezervisan, bez izljeva nezadovoljstva u javnosti.

I onda dolaze izbori i veliki poraz u Sarajevu. Tu se već kod mnogih pale lampice pa se naknadnom pameću poziva na greške prošlosti, na afere i činjenicu da se SDA nije izvinila građanima za sve neprijatnosti i u krajnjem slučaju sumnjive radnje u kojima su učestvovali njeni kadrovi.

Nesumnjivo je Zvizdić ovim poslao otvorenu poruku Izetbegoviću. Traži neopozivu ostavku Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, među kojima i Sebije Izetbegović, uz poruku da rekonstrukcija stranke mora krenuti iz Sarajeva. I da, očekivano je da promjena krene iz Sarajeva, ali se mora dogoditi i u drugim dijelovima BiH.

Sudeći prema dosadašnjim postupcima samog vrha SDA na slične poruke, poput onih Semira Efendića ili Aljoše Čampare, teško je očekivati da će Zvizdićeva poruka biti shvaćena onako kako je on to zamislio. U vrhu SDA su vjerovatno svjesni da do nekih reformi mora doći, ali je izuzetno upitno to da će na Zvizdićeve postavljene uslove olako preći i da će on ostati u stranci. Neki drugi scenarij je u ovom trenutku realniji, naročito ako u obzir uzmemo i rodbinske veze i odnose Čampare i Zvizdića.