Afera u CIK-u
7

Raskinut ugovor za štampanje materijala za izbore

Anadolija
Samo mjesec dana uoči lokalnih izbora Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor s kompanijom "M Design" d.o.o. iz Istočnog Sarajeva, koja je izabrana na tenderu kao najbolji ponuđač za štampanje i pakovanje izbornog materijala.

Prema riječima direktora spomenute kompanije Zorana Miovčića, riječ je o dijelu materijala koji se odnosi na obrasce za evidenciju prebrojavanja glasova na biračkim mjestima, u izbornim komisijama, te glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Pravni zastupnik "M Designa", sarajevski advokat Damir Alagić, negira navode čelništva CIK-a da je sve spremno za lokalne izbore, navodeći da je na ovaj način ponovo otvorena mogućnost afere, kao i debata oko regularnosti izbora.

"Dana 6. septembra oko 21 sat Centralna izborna komisija je obavijestila 'M Design' Istočno Sarajevo da jednostrano djelomično raskidaju ugovor zbog navodnog neizvršenja obaveza. Želimo da naglasimo kako smo tog dana, kao i više puta ranije upozoravali CIK da CD na kojem se nalazila priprema za štampanje materijala nije odgovarala uvjetima iz tendera zbog čega CD sa pripremom nije ni preuzet, te izborni materijal nije ni štampan", kazao je advokat Alagić za agenciju Anadolija.

Miovčić dodaje kako to znači kako CIK nema navedenih materijala, osima "ako sve nije unaprijed dogovoreno i ako ih neko jutros nije počeo da štampa". Nadalje, advokat Alagić tvrdi kako iznenađujuće djeluje izjava predsjednika Centralne izborne komisije Branka Petrića u kojoj tvrdi da je sve spremno za lokalne izbore, te da su svi materijali odštampani.

"Samo nekoliko sati ranije je jedan od ugovora o štampanju materijala raskinut. Dakle, štampanje nije ni izvršeno. Ukoliko je do štampanja izbornog materijala, ipak, došlo, u tom radi se o protivzakonitim radnjama CIK-a, koji je poslove štampanja povjerio pravnom ili fizičkom licu izabranom mimo tendera. Dogovor je bio da se priprema za materijale dostave do 20. avgusta. No, CIK ni do 5. septembra nije dostavio pripremu adekvatnu tenderskoj dokumentaciji", istakao je Alagić.

Alagić pojašnjava da se novonastalim problemom otvara i mogućnost manipulacije na izborima. "U BiH nema papira za štampanje ovih materijala, jer je moja stranka kupila sav papir za štampanje", izričit je Alagić. Prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskih CIK-u, kompanija "M Design" je umjesto, ugovorenih 50.000 KM, od državne institucije za štampanje navedenih materijala tražila čak pola miliona KM više! To je, navodno, osnovni razlog raskidanja uvogora.

Komentirajući ove informacije direktor "M Design" Zoran Miovčić kaže: "Naglasili smo da ćemo, ako bude odstupanja od ugovorenog iznosa, to regulirati aneksom ugovora. Niko nije bio spreman da se to regulira. Htjeli su mi podvaliti i pritiskali me rokovima. Mi nismo nikoga nismo ucjenjivali. Niko ih nije ucijenio, mi smo ucijenjeni. Rekli smo, samo ako dođe od odstupanja...".

Pirić: Sve je u skladu s rokovima

Portparol CIK-a Maksida Prić kaže da je uistinu sve spremno za održavanje lokalnih izbora, jer "sve aktivnosti teku u skladu s našim radnim rokovnikom i u skladu sa rokovima propisanim zakonima". Naglasila je da će tek u ponedjeljak imati više informacija oko slučaja "M Design".

"Tek jučer su na sjednici donesene konkretne odluke i zaključci oko ovog slučaja, te vam u ovom trenutku ne mogu dati više informacija", kazala je Pirić.