{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasema Handanović sporazumno priznala krivicu za ratni zločin

30.4.2012. u 12:16
0
8
Rasema Handanović sporazumno priznala krivicu za ratni zločin
0
Rasema Handanović sporazumno priznala krivicu za ratni zločin
Rasema Handanović
Optužena Handanović Rasema, zvana Zolja, rođena 1972. godine, sporazumno je priznala krivicu za ratne zločine na žrtvama hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica, 1993. godine.
Sporazumnim priznanjem koji je sa tužiocem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, potpisala optužena, ona u cjelosti priznaje izvršenje krivičnog djela koje joj se stavlja na teret.

Sporazumnim priznanjem optužena je priznala da je kao pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri ŠVK Armije RBiH, pod nazivom "Zulfikar", zajedno sa drugim pripadnicima ovog odreda, sudjelovala u počinjenim zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u mjestu Trusina kod Konjica, 16.04.1993. godine.

Optužena sporazumno priznaje da je počinila krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (član 173. KZ BiH) i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (član 175. KZ BiH). Tužilac Tužilaštva BiH saglasan je da na osnovu sporazuma, Sud BiH optuženoj izrekne kaznu u trajanju od 5 do 6 godina zatvora, kao i da se optuženoj u utvrđenu i izrečenu kaznu zatvora, u visini koju odredi sud, a u okviru predloženog raspona, uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 13.04.2011. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužena se sporazumnim priznanjem obvezala na svjedočenje u ovom i drugim predmetima za ratne zločine koji se vode u pravosudnim institucijama BiH.

Predložena kazna u skladu je sa njenom ulogom i odgovornošću u počinjenom ratnom zločinu.

Sporazumnim priznanjem krivice, optužena se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju joj u ovom predmetu izrekne Sud BiH.

Prije sklapanja sporazumnog priznanja krivice, postupajući tužilac je upoznao predstavnike porodica žrtava iz Trusine, sa namjerom sklapanja sporazuma o priznanju krivice, koji su dali svoju podršku ovom sporazumu, radi otkrivanja potpune istine o ratnom zločinu u Trusini.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: