Negativa(c) dana
0

Ramiz Salkić za dosadašnju raspodjelu fotelja

Sarajevo-x.com
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i novoizabrani potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u nastupu nakon sastanka sa Miloradom Dodikom pokazao je kako nije baš najbolje shvatio zahtjev za promjenom političke paradigme u odnosu na status quo koji nas je udesio u proteklom četverogodišnjem periodu.

Saklić je, prisjetimo se, zavapio kako će se prekršiti Ustav BiH ukoliko Bošnjaci ne dobiju mjesto potpredsjednika u NSRS.

"Ustav se krši ako Bošnjaci ne dobiju potpredsjedničko mjesto"

Nakon što je SNSD udovoljio zahtijevu SDA i imenovao Saklića na tu poziciju, a ostavio treći konstitutivni narod na cjedilu rekao kako je SNSD našao pragmatično rješenje.

Salkić, doduše, za tu rabotu ima i kakvu-takvu izliku, kad vrhuška HDZ-a ne mari za Derventu, Plehan, Brod, Banju Luku, što bi se Salkić miješao u to?

Veći problem, mnijemo, predstavlja nastavak snishodljivosti i pogrešne politike koju ovaj šef kluba poslanika SDA-SDP u NSRS pokazuje u kadrovskoj kombinatorici. Nakon razgovora sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Saklić je ponosno izjavio kako SDA očekuje barem jedno ministarsko mjesto!

Saklić je dodao kako će to, možda biti, Omer Branković, dosadašnji entitetski ministar za izbjeglice i raseljena lica, poznat po tome što se u društvu Sulejmana Tihića, javio Dodiku na telefon, a zatim Tihiću pružio mobitel uz riječi: "Šefe, treba te šef".

Šta su Bošnjaci tačno dobili činjenicom da je Omer, a ne neki Vuk, recimo, Branković bio ministar, Salkić bi trebao podrobnije objasniti biračima ali i široj javnosti. Kao što bi trebao pojasniti je li riječ o dosadašnjem principu spojenih posuda gdje će se tek napraviti mehaničko (matematičko) razmjenjivanje pozicija i da će na tome završiti sva briga za funkcioniranje države? A onda, kao i do sada, udri po paušalima!

I još jedna "sitnica" brine. Dok cijela država bruji o dva-tri imena koja Dodik razmatra kao potencijalne mandatare buduće Vlade RS, Salkić je konspirativno rekao novinarima da je predsjednik spominjao konkretna imena, ali on, iz nekog razloga, nije htio da ih obznani. Obazriv čovjek, neće da se zamjeri svemoćnom Dodiku, čak ni da kaže o čemu "šef" misli.