Nema osjećaj za ishod
0

Dodik najavio dolazak na sastanak o formiranju vlasti u Sarajevu

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ići na sastanak u Sarajevo u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, ali da nema nikakav poseban osjećaj za njegov ishod.

"Naravno da ću ići, ali optimizam uvijek vežem za neke druge stvari, tako da nemam nikakav poseban osjećaj. Mi želimo da budu formirani organi vlasti na nivou BiH, ali nećemo biti posebno uzbuđeni ni ako se formiraju, niti ako se ne formiraju", istakao je Dodik novinarima u Banjaluci

On je naglasio da, što se SNSD-a tiče, to može sutra biti urađeno, poštujući dosadašnju praksu formiranja vlasti, dodavši da nije tačno da rotacija nije predviđena, te da je to i sama suština Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Drugi moraju da znaju da je na snazi Dejtonski mirovni sporazum u BiH, da su rotacija i nacionalni balans uspostavljeni u strukturama vlasti i da je to sama suština Dejtonskog ugovora. Taj balans se mora poštovati, dok je Dejtonski sporazum na snazi, i mora se poštovati princip rotacije. Ono što tražimo isključivo je to i ne pretendujemo na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, treba voditi računa o rotaciji i na ministarskim mjestima i poručio da SNSD neće odustati od ovog principa.

On je dodao da u SNSD-u ima Hrvata, ali da mu nije palo na pamet  da predloži svog kandidata na to mjesto, kao što to neki drugi rade, da bi se rugali čitavom sistemu odlučivanja u BiH.

Dodik je ponovio da je za SNSD prihvatljiv kandidat iz jednog od dva HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata.