|

"Programska saradnja na nivou BiH je nemoguća"

"Programska saradnja na nivou BiH je nemoguća"
0
F
FENA
3.2.2011. u 17:02
44
komentara
0

dijeljenja
"Programska saradnja na nivou BiH je nemoguća" Milorad Dodik
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da njegova stranka i "njen partner" SDS neće ulaziti ni u kakvu programasku saradnju na nivou BiH, "jer je to nemoguće".
"Nas interesuje isključivo da partije iz RS-a budu u vlasti i da dobiju one resore koji nama pripadaju", naveo je Dodik i ponovio stav kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH koji podrazumijeva da SNSD i SDS dobiju četiri ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH, "koliko i pripada RS-u".

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovo naveo i da predsjedavajući Vijeća ministara treba biti Hrvat, "koga će predložiti većinske hrvatske stranke".

Potvrdio je i da predstavnici iz RS-a među četiri ministarska mjesta traže i funkciju šefa bh. diplomatije.

Kod formiranja Vijeća ministara mora se, kaže, ispoštovati princip rotacije, "što je regulirano Dejtonskim sporazumom".

Ističući da je njegova stranka spremna za formiranje vlasti na nivou BiH, naglasio je da "što se tiče roka za novo Vijeće ministara nije vidovit da može tačno reći kada će to i biti, ponavljajući da su partije iz RS-a spremne da se to uradi što prije".

"Volio bih da se to uradi već danas, ali naši principi se neće žrtvovati i oni su jasni", ustvrdio je predsjednik SNSD-a.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...