Ideologija zla
739

Ramiz Salkić: Republika Srpska nije, niti će ikada biti srpska država

Klix.ba
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić reagovao je na antiustavno djelovanje Milorada Dodika povodom 9. januara. Nakon odavanja počasti ubijenim civilima Bratunca i polaganja cvijeća na šehidskom mezarju Memorijalnog centra Veljaci.

Tom prilikom Salkić je naglasio kako je ideologija zla preživjela i da se protiv nje mora nastaviti borba demokratskim sredstvima.

"Ovo mezarje je najvjerniji svjedok zločinačke ideologije Slobodana Miloševića, koju su u Bosni i Hercegovini proveli ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić i njihovi saradnici. Međunardni tribunal za ratne zločine dokazao je provođenje udruženog zločinačkog poduhvata, dokazao je genocid, a desetine sljedbenika te ideologije osuđene su za najstravičnije zločine u povijesti. Da bi se provelo etničko čišćenje i načinila ekskluzivno srpska teritorija provedena je krvava agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Civilizirani svijet treba biti zabrinut zbog jačanja ideologije zla u bh. entitetu RS, kroz slavljenje ratnih zločinaca, negiranje Genocida i pravosnažnih sudskih presuda, kroz 'suptilno' provođenje etničkog čišćenja kršenjem Ustava, koji garantuje ravnopravnost, na temelju konstitutivnosti, ali i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima", kazao je Salkić.

Rekao je kako krvave ideologije u BiH još nisu poražene i da one ruše državni poredak, Ustav, Sud i Tužilaštvo BiH.

"Svima je jasno, kada se u Bosni i Hercegovini uspostavi vladavina zakona, poštivanje ljudskih prava i sloboda, tada će ta velikosrpska ideja biti i poražena. Ta ideja ne korespondira sa slobodnom mišlju demokratske Evrope, ne korespondira sa postulatima religije, ona je potpuno anticivilizacijska. Na svu sreću njihovo vrijeme curi. Nažalost sporo, ali je neupitno da prolazi. Oni su toga svjesni i zato su nervozni", zaključio je Salkić.