BiH
120

Ramiz Salkić nakon Dodikove odluke: MUP RS provodi etničko čišćenje svojih redova

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagirao je povodom odluke Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a.

"MUP bh. entiteta RS posljednjih godina provodi tiho i sistematsko etničko čišćenje svojih redova. Broj Bošnjaka je drastično smanjen, a nedavno je najavljeno zapošljavanje 500 novih policajaca, što će dodatno smanjiti ukupni procenat Bošnjaka u policiji. Zabrinjavajući radikalizam u RS dobija ozbiljnu i zabrinjavajuću formu. Jučer je u Trebinju predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik najavio nabavku novog kontingenta dugih cijevi za naoružavanje policije", kaže Salkić u saopćenju za medije.

On ističe bojazan da bi ovakva politika izmaći kontroli i stoga poziva zemlje članice PIC-a da hitno i odlučno reagiraju.

"Nakon inicijative iz Saveza za promjene Dodik je danas oborio Zakon o policiji, iako mu je i kao takav davao beskrajnu moć. Razlog za vraćanje Zakona na ponovno odlučivanje Dodik je našao u članu koji predviđa da u policiji treba biti uposlen broj Bošnjaka adekvatan procentu sa Popisa iz 1991. Nažalost, posljedice etničkog čišćenja i genocida na ovakav način će biti cementirani", navodi dalje Salkić.

On smatra da niz vezanih događaja ukazuje da se u RS dešava opasan proces čijih dimenzija i posljedica još nismo svjesni.

"Milorad Dodik je na press konferenciji u Banja Luci najavio ukidanje i Vijeća naroda RS, koje je kakav-takav mehanizam kontrole donošenja diskriminirajućih zakona. Već duže vrijeme ukazujemo na opasni radikalizam koji generiraju vlasti, a sada moramo konstatovati da je i opozicija zauzela tvrd nacionalistički stav koji jasno govori o dugoročnom opredjeljenju srpske politike, koja želi iz svih pora društva istisnuti ne-Srbe", kaže se na kraju saopćenja.