BiH
0

Ramiz Salkić: Dodikove prijetnje roditeljima su neprihvatljive

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Ramiz Salkić ocijenio je neprihvatljivim prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je danas kazao da će RS pokrenuti sankcije protiv roditelja ako se bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne vrate u škole do ponedjeljka.

"Prijetnje su neprihvatljive, jer se u RS vrši segregacija nad bošnjačkom djecom. Prijetnje ne rješavaju ništa i samo dolijevaju ulje na vatru. Predsjednik RS-a se kao predsjednik svih građana i ranije morao zainteresirati za ovaj problem i pomoći njegovom rješavanju, a ne samo prijetiti. Prijetnjom se samo mogu izazvati dalje posljedice koje nikom nisu u interesu", kazao je Salkić za AA.

Dodao je da problem obrazovanja djece bošnjačke nacionalnosti narednih dana mora biti riješen "na ovaj ili onaj način", jer postoji opasnost da djeca izgube školsku godinu.

"Vjerujem da smo na putu rješenja problema. Postoji volja da se to riješi. Izjave poput Dodikove su za mene nešto novo", istakao je Salkić.

Učenici bošnjačke nacionalnosti od 2. septembra ne pohađaju nastavu, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omoguće nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Odlučni su da neće napustiti kamp ispred zgrade OHR-a u Sarajevu dok ne budu imali pismenu garanciju da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.