{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rakulj: Penzioneri u RS-u su odbačeni od društva

F
2.7.2013. u 11:15
0
5
Rakulj: Penzioneri u RS-u su odbačeni od društva
0
Rakulj: Penzioneri u RS-u su odbačeni od društva
Foto: SRNA
Raspravom o informacijama o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i o realizaciji Strategije reforme penzijskog sistema u Republici Srpskoj danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS.
Skupština Uduženja penzionera RS-a izrazila je veliko nezadovoljstvo penzionom politikom u RS-u, koju godinama ne mijenja aktulena vlast.

"Ta politika je godinama najrestriktivnija od svih u regiji, a vjerovatno i u Evropi", upozorio je u obraćanju parlamentarcima predsjednik ovog odruženja Rade Rakulj, podsjećajući da najstarija populacija u RS-u ima najmanje penzije u Evropi, najmanje učešće prosječne penzije u prosječnoj plaći, stopu doprinosa i najmanje učešće entitetskog budžeta u finansiranju penzija.

Sve to je, kaže on, učinilo stare ljude u RS-u odbačenim od društva i uvelo ih u višegodišnje siromaštvo te nema razumijevanja i političke volje da se stanje popravi.

"Penzije u RS-u su u prošloj godini čak i padale", kazao je Rakulj i dodao da takvu neosjetljivu socijalanu politiku prema penzionerima podnosioci informacije o stanju penzionog sektora nisu prikazali onakvom kakva jesta, već su skretali pažnju na neka druga, manje važna pitanja.

Zanemaruju se, kazao je, negativne posljedice primjene novih zakona iz oblasti PIORS-a, kao i činjenica da se iz budžeta ne izdvajaju potrebna sredstva za posebna prava ove populacije.

"Prošlo je pet godina otkako su vladajuće stranke u RS-u obećale da će popraviti standard penzionera, povećanjem penzija prvo za šest posto, a zatim redovnim usklađivanjem s plaćama. Pet godina se govori o smanjenju javnog sektora, ali od tada do danas nije se desilo ništa",ukazao je.

Rakulj je ponovo zatražio i da se primjeni zakon u smislu uvođenja u penziona prava poljoprivrednika u RS, jer nijedan još nije osiguran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: