BiH
0

Kontradiktorni stavovi u najavama o povećanju penzija u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Penzioneri u Republici Srpskoj posljednjih dana suočeni su s potpuno oprečnim najavama o povećanju penzija, koje su ionako najniže u regionu i nisu se mijenjale godinama.

Najniža penzija u RS-u, čija isplata za august počinje sutra, iznosi 160, prosječna 314 KM i predstavlja 39,1 posto prosječne plaće u RS-u, dok, primjera radi, u Federaciji BiH najniža penzija iznosi 310, zajamčena 414,30, a najviša 2.071,50 KM.

Iako je zakonom u RS-u regulirano da se primanja najstarije populacije moraju usklađivati svake godine ta odredba nije provedena.

Nedavno su iz rukovodstva Udruženja penzionera RS-a tvrdili da će ići u proteste, ako ne dođe do povećanja penzija, nakon čega su uslijedila obećanja da će to toga ipak doći.

Ali, kada i za koliko procenata, ne slažu se u izjavama ni oni koji o tome moraju voditi računa.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić i danas ponavlja da će penzije biti povećane od septembra, ali i ističe da bi to morali i zakonski regulirati.

Đokić potvrđuje da odluka o povećanju penzija i u kojem iznosu, još nije donesena jer Vlada RS-a traži, kako navodi, najbolje rješenje koje će garantovati i buduću stabilnost i sigurnost isplate penzija za sadašnjih više od 242.000 korisnika.

Ova izjava uslijedila je samo dan nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio mogućnost povećanja penzija za septembar i to navodeći i procente, od tri do 3,5, a od januara 2014. za još dva posto.

I dok Dodik i prije Vlade zna koliko će penzije biti uvećane, opozicija ukazuje da su penzije dosad trebalo da budu uvećane za najmanje 12 do 15 posto, imajući u vidu nivo inflacije u RS-u i kupovnu moć stanovnika.

Da je "smiješno“ obećavati penzionerima povećanje penzija za svega tri posto, nakon osam godina koliko nisu dobijali veće iznose na mjesečnim čekovima, ukazuje predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

"Istovremeno, godišnja stopa inflacije je 1,5 posto i vidi se koliki su pad standarda imali penzioneri. I sad se svi bave povećanjem penzija od tri posto, što je izrugivanje toj populaciji", rekao je Ivanić i naglasio da se još ni ne zna iz kojih će se izvora finansirati ta moguća povećanja penzija te ne isključuje mogućnost da će se RS ponovo morati zadužiti.

Da se Fond PIORS već suočava sa smanjenim prihodima u prvom polugodištu, potvrdio je i direktor Mladen Milić. On pojašnjava da su za šest mjeseci 2013. ostvareni prihod od 333,5 miliona KM, što je za 1,1 milion KM manje nego u istom periodu lani.

Deficit Fonda PIO je 35,5 miliona KM, a akumulirana potraživanja Fonda su veća od 404 miliona KM.

I delegacija MMF-a je prošle sedmice u okviru četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu obavila razgovor s predstavnicima Fonda PIORS-a, te su, između ostalog, izrazili određenu rezervu kada je u pitanju ostvareni stepen naplate doprinosa u odnosu na usvojeni plan, visina potraživanja po osnovu neuplaćenih doprinosa, kao i činjenicu da u obavezno penzijsko osiguranje još nisu uvedeni individualni poljoprivredni proizvođači.

Jedino penzionere niko ne pita šta misle, osim pred izbore kada obećanja sigurno dobijaju, i to uvećana.