Kazna i za direktora
33

RAK zbog kočenja procesa digitalizacije kaznio RTRS sa 45.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) izrekla je Radio televiziji Republike Srpske (RTRS) novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka Agencije.

Kazna je uslijedila radi kršenja Zakona o komunikacijama i Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije. Sa 15.000 KM je kažnjen i generalni direktor Radio televizije Republike Srpske Draško Milinović kao odgovorna osoba.

U pojašnjenju je objavljeno da Radio televizija Republike Srpske nije postupila po nalogu Agencije da izvrši priključenje Televizije K3 d.o.o. iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleksu A u digitalnom području Kozara.

Naime, Agencija je prema odluci Vijeća ministara BiH ovlaštena za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, poput TV K3, te je ovlaštena da donošenjem Zaključka primjeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinila.

Tokom postupka, RTRS je osporavala zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je Agencija izdala nalog. U izjašnjenju, RTRS je isticala ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja Multipleksa A (MUX A) i Multipleksa B (MUX B), na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrala osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

Vodeći se članom 4. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a u kojem se, između ostalog, navodi da svi korisnici dozvola Agencije imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom Agencije i dužna su pridržavati se Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole, nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućila Agenciju da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz RAK-a.