Sredstvo propagande
30

RAK u protekloj godini izrekao RTRS-u novčane kazne u iznosu od 67.000 KM

Piše: Er. M.
Zgrada Radio-televizije Republike Srpske
Zgrada Radio-televizije Republike Srpske
Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) od početka 2017. godine pa do danas Regulatorna agencije za komunikacije (RAK) BiH je izrekla novčane kazne u iznosu od 67 hiljada KM.

Od Regulatorne agencije za komunikacije BiH tražili smo podatke o izrečenim kaznama Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji (BHRT), Federalnoj televiziji (FTV) i Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) u prošloj i ovoj godini.

Uvjerljivi rekorder po izrečenim novčanim kaznama je RTRS kojem je RAK od 23. marta 2017. godine do 27. aprila 2018. godine izrekao novčane kazne u iznosu od čak 67 hiljada KM.

RTRS-u je 23. marta 2017. godine zbog utvrđenog kršenja člana 20. - Javni RTV servisi Kodeksa o komercijalnim komunikacijama izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM, 10. jula 2017. RTRS-u je radi kršenja odredbi člana 5. - Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrečena kazna u iznosu od 19.000 KM, a 7. novembra 2017. godine zbog utvrđenog kršenja odredbi člana 6. - Pravo na odgovor Kodeksa o AVM RTRS-u je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

U februaru ove godine, tačnije 9. februara 2018. godine, RAK je RTRS-u radi kršenja odredbi člana 5. - Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrekao kaznu u iznosu od 28.000 KM.

Samo nekoliko dana poslije, 16. februara 2018. godine, RTRS-u je zbog utvrđenog kršenja odredbi člana 3. - Osnovni principi i člana 5. - Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 9.000 KM.

RAK nije samo novčano kažnjavao RTRS pa je tako 7. marta 2018. godine RTRS-u zbog kršenja odredbi člana 3. - Osnovni principi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrekao mjeru pismenog upozorenja.

Javni RTV servis entiteta RS posljednju novčanu kaznu dobio je 27. aprila 2018. godine kada je RTRS-u radi utvrđenog kršenja odredbi člana 5. - Pravičnost i nepristrasnost i člana 6. - Pravo na odgovor Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Već izvjesno vrijeme javnost u BiH upozorava na štetno djelovanje RTRS-a koje služi kao propagandno sredstvo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, odnosno vladajuće strukture u manjem bh. entitetu.

Federalna televizija je u protekloj godini kažnjena sa sedam hiljada KM, a ovoj televiziji izrečena su i tri pismena upozorenja. Tako je 17. aprila 2017. Federalnoj televiziji radi utvrđenog kršenja odredbi člana 22. Obaveza zaštite maloljetnika i kategorizacija sadržaja, člana 24. Sadržaji za koje je vjerovatno da bi mogli ugroziti psihički, fizički i moralni razvoj maloljetnika i člana 25. Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrečena mjera pismenog upozorenja.

RAK je 4. januara 2018. godine Federalnoj televiziji radi utvrđenog kršenja odredbi člana 25. - Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrekao mjeru pismenog upozorenja.

Što se tiče novčane kazne, 15. februara 2018. godine FTV-u je zbog utvrđenog kršenja odredbi članova 22. - Obaveza zaštite maloljetnika i kategorizacija sadržaja, 24. - Sadržaji za koje je vjerovatno da bi mogli ugroziti psihički, fizički i moralni razvoj maloljetnika i 25. - Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 KM.

Posljednja mjera pismenog upozorenja izrečena je Federalnoj televiziji 4. jula 2018. zbog utvrđenog kršenja odredbi člana 5. - Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Od početka 2017. godine do danas RAK nije izrekao nijednu kaznu BHRT-u.