Objavljen izvještaj
9

RAK prošle godine izrekao RTRS-u i ATV-u kazne u vrijednosti od 72.000 KM

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) tokom prošle godine izrekla je najteže novčane kazne Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) i Alternativnoj televiziji (ATV), piše u Izvještaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2018. godini. RTRS-u su izrečene novčane kazne u vrijednosti od 38.000 KM, a ATV-u od 34.000 KM.

Od ukupnog broja procesuiranih slučajeva iz područja emitovanja u 2018. godini, izrečena je 51 izvršna mjera po osnovu utvrđenog kršenja relevantnih odredbi primjenjivih pravila i kodeksa Agencije, Zakona o komunikacijama i Izbornog zakona BiH te Pravilnika o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Od 51 izvršne mjere Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) 16 se odnosilo na kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, osam na kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, 20 na kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole za emitovanje i Zakona o komunikacijama, a sedam na kršenja odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Od ukupnog broja izrečenih kazni u 17 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 181.500 KM te 19 pismenih i 3 usmena upozorenja, 3 suspenzije dozvole i 9 oduzimanja dozvola, što uključuje i oduzimanje određenih frekventnih resursa, piše u Izvještaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2018. godini.

U 2018. godini je izrečeno ukupno 16 izvršnih mjera (6 pismenih upozorenja i 10 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 110.500 KM) u vezi s kršenjima relevantnih odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (Kodeks o AVM).

Kodeks o AVM je jedan od ključnih podzakonskih akata agencije, kojim se postavljaju osnovni programski principi i standardi, a u isto vrijeme potencira urednička odgovornost korisnika dozvola za sve sadržaje koje emitiraju.

U 2018. godini agencija je izvršila monitoring i analizu cjelokupnog informativnog programa sva tri javna RTV servisa u periodu od mjesec dana. U jednom slučaju (Radiotelevizija Republike Srpske) utvrđeno je ozbiljno kršenje odredbi iz stavova (2), (3), (6) člana 5. Kodeksa. Naime, analiza je pokazala da je stanica u svom informativnom programu kontinuirano tendenciozno promovirala interese jedne strane, tj. vladajuće političke strukture, kroz selektivan pristup izvještavanju, konstantno prikazivanje favoriziranih pojedinaca ili subjekata na afirmativan način te u pozitivnom kontekstu, dok je o aktivnostima opozicionog bloka stranaka u velikom broju slučajeva izvještavala isključivo kritički.

Agencija je u 2017. vršila dvoipomjesečni monitoring informativnog programa javnih servisa te je na osnovu analize monitoringa utvrđeno kršenje principa pravičnosti i nepristrasnosti od RTRS-a, zbog čega je korisniku dozvole izrečena kazna u iznosu od 29.000 KM, koja je u drugostepenom postupku smanjena na 19.000 KM.

U izvještaju se navodi da je utvrđeno da je način na koji je koncipiran program koji je ATV reemitirala, u kojem se o žrtvama u Srebrenici govorilo na ponižavajući i uvredljiv način, i od voditelja i gostiju, suprotan svim etičkim kodeksima, kao i primjenjivim odredbama kodeksa.

"Prilikom razmatranja ovog slučaja Agencija nije ulazila u pravne, političke ili historijske implikacije u vezi s dešavanjima iz Srebrenice iz jula 1995. Međutim, ono što je u ovom slučaju utvrđeno jeste da su u predmetnom programu prezentirana isključivo mišljenja koja podržavaju jednu stranu, čime je dopušteno da u programu prevlada jedno stanovište u vezi s temom. Voditeljeva tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda u vezi s dešavanjima u Srebrenici tokom minulog rata i izjave sagovornika doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, iako je zadatak pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga u skladu s principima pravičnosti i nepristrasnosti da osigura pluralizam mišljenja i ne dozvole da u programima prevlada samo jedna 'istina', odnosno samo jedan stav", piše u Izvještaju.

RAK navodi da u predmetnoj emisiji ne samo da nisu prezentirani stavovi i mišljenja koji bi eventualno doveli u pitanje iznesene stavove gostiju, od kojih jedan trenutno obnaša javnu funkciju u Narodnoj Skupštini Srbije, već je sam voditelj emisije svojim komentarima otvoreno pokazao da podržava jedno stanovište, koristeći pri tome svaku priliku da goste dodatno podstakne da ojačaju svoje stavove.

"U ovoj emisiji niti naknadno u drugim izdanjima emisije 'Ćirilica' nije osigurano mišljenje 'druge strane', što se, imajući u vidu temu emisije, širi društveno-politički kontekst i aktuelni trenutak kada je program emitiran, odnosno uoči obilježavanja Dana žalosti u Srebrenici, smatra ozbiljnim propustom. Osim ovog programa, unutar predmetnog procesuiranog postupka razmatrano je drugo izdanje programa u kojem je gostovao visoki zvaničnik RS-a čija je izjava, prenesena u emitiranom sadržaju, ocijenjena kao sporna iz više aspekata primjene odredbi kodeksa. Emitiranjem sporne izjave omogućena je objava sadržaja kojom se otvoreno iskazuje nepoštovanje vjerskih različitosti, što imajući u vidu izvor sadržaja može za krajnju posljedicu imati poticanje na diskriminaciju, odnosno ugrožavanje i onemogućavanje uživanja na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda pripadnika jednog od naroda u BiH. Zabrana diskriminacije kodeksom je postavljena kao opći princip kojeg se imaju pridržavati svi pružaoci medijskih usluga, kao što je i obaveza nosilaca dozvola da u sadržajima koje pružaju osiguraju poštivanje ljudskog dostojanstva, etničkih, kulturnih i vjerskih razlika u Bosni i Hercegovini te da uvažavaju i poštuju razlike među svim zajednicama u BiH. Naročito zbog iskustva iz nedavne prošlosti BiH, pružaoci medijskih usluga moraju imati u vidu moć medija da probude različite emocije u mnogim ljudima u isto vrijeme, navodi se u Izvještaju.

Kako kažu, ukoliko ne postoji profesionalna odgovornost i senzibilitet u ovom kontekstu, smatra se da pružaoci medijskih usluga posredno doprinose reproduciranju predrasuda i uzrokovanju diskriminacije.

"ATV nije ispunila profesionalne i obaveze poštivanja primjenjivih pravila agencije, jer je emitiranjem predmetnog sadržaja omogućila pronošenje izjave kojom se otvoreno vrijeđaju osjećanja drugih naroda u BiH te prekršila odredbe člana 3. Za utvrđeno kršenje odredbi člana 5. i 3. kodeksa, ATV je izrečena jedinstvena kazna u iznosu od 34.000 KM. Alternativna televizija je uložila žalbu Vijeću Regulatorne agencije za komunikacije protiv prvostepenog rješenja, koja u trenutku pisanja ovog izvještaja nije riješena", piše u Izvještaju.

Kompletan Izvještaj o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2018. godini možete pročitati ovdje.