98.500 KM
15

RAK objavio Izvještaj o kršenju pravila i kaznama u 2017. godini, RTRS apsolutni rekorder

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Regulatorna agencija za komunikacije BiH objavila je Izvještaj o slučajevima kršenja pravila u 2017. godini. Od ukupnog broja procesuiranih slučajeva iz oblasti emitovanja izrečeno je 75 izvršnih mjera na osnovu utvrđenog kršenja relevantnih odredbi primjenjivih pravila i kodeksa RAK-a, te Zakona o komunikacijama.

Riječ je 4 izvršne mjere na osnovu kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, 7 na osnovu kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, 56 na osnovu kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole za emitovanje i Zakona o komunikacijama, te 8 na osnovu kršenja Pravila o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Od ukupnog broja izrečenih kazni u 17 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 98.500 KM te 35 pismenih i 7 usmenih upozorenja, 1 oduzimanje programskih i tehničkih aneksa dozvole, 8 suspenzija dozvole i 7 oduzimanja dozvola.

Izrečene su ukupno 4 izvršne mjere (1 pismeno upozorenje i 3 novčane kazne u ukupnom iznosu od 29.000 KM) u vezi sa kršenjima relevantnih odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (Kodeks o AVM), i to za Radio-televiziju Republike Srpske 19.000 KM, Radio-televiziju Republike Srpske 3.000 KM, Televiziju Kantona Sarajevo 7.000 KM, a Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine je dobila pismeno upozorenje.

"Analiza je pokazala da je RTRS u svom informativnom programu kontinuirano tendenciozno promovisala interese jedne strane, tj. vladajuće političke strukture, kroz selektivan pristup izvještavanju, konstantno prikazivanje favoriziranih pojedinaca ili subjekata na afirmativan način te u pozitivnom kontekstu, dok je o aktivnostima opozicionog bloka stranaka u velikom broju slučajeva izvještavala isključivo kritički. Nadalje, u određenom broju priloga uočeno je jednostrano i tendenciozno izvještavanje o različitim političkim, društvenim temama i događajima u Federaciji BiH", stoji u Izvještaju.

Agencija je izrekla ukupno sedam izvršnih mjera (finansijske kazne u ukupnom iznosu od 41.500 KM) po osnovu utvrđenog kršenja primjenjivih odredbi Kodeksa o komercijalnim komunikacijama (Kodeks o KK) i to za TV BN 3.500 KM, Alternativnu televiziju 3.000 KM, RTRS 3.000 KM, Pink BH 5.000 KM, Hayat 8.000 KM, Alternativnu televiziju 14.000 KM i Televiziju Kantona Sarajevo 5.000 KM.

Također, izrečeno je ukupno 56 izvršnih mjera po osnovu kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole u 2017. godini i to 5 usmenih upozorenja, 29 pismenih upozorenja, 6 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 23.000 KM , 1 oduzimanje programskih i tehničkih aneksa dozvole, 8 suspenzija dozvole te 7 oduzimanja dozvole u vezi sa kršenjima relevantnih odredbi. Kažnjeni su: RTRS 45.000 KM kazna RTRS-u, a generalnom direktoru RTRS-a kao odgovornoj osobi u RTRS-u 15.000 KM, "CITY-OTVORENA MREŽA" d.o.o. Sarajevo 10.000 KM, Behar TV Int. oduzimanjem dozvole, OTV Valentino 5.000 KM, Radio Stari Most oduzimanjem dozvole, Obiteljska televizija Valentino oduzimanjem dozvole i Prva hercegovačka oduzimanje dozvole.

Tokom 2017. godine u osam procesuiranih slučajeva utvrđeno je kršenje Zakona o komunikacijama.

Izrečene su mjere suspenzije za 8 korisnika dozvola za emitovanje zbog dugovanja prema Agenciji na ime naknada za dozvolu i korištenje radiofrekventnog spektra tokom 2016. godine.

Cijeli izvještaj možete pogledati na https://www.rak.ba/bos/index.php?uid=1272548169.