Slučaj "Asker"
67

RAK će provjeriti RTRS-ovo izvještavanje o navodnoj terorističkoj obuci djece u Tešnju

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH ispitat će izvještavanje Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) vezano za aferu navodne obuke terorista u općini Tešanj, potvrđeno je za Klix.ba.

Javni servis entiteta Republika Srpska proteklih dana objavio je niz tekstova vezanih za navodne aktivnosti nevladine organizacije "Asker" na području Јelaha, a kojim se insinuira kako se u Tešnju radi na obučavanju terorista.

Da stvar bude gora, RTRS je javno objavio fotografije, ali i videosnimke na kojima se vide lica maloljetnih osoba, direktno stigmatizirajući djecu kao potencijalne teroriste. S pravom se postavlja pitanje kako se ovakav način izvještavanja može odraziti na daljnji život maloljetnika. Ovim povodom kontaktirali smo Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) tražeći komentar na neprofesionalno izvještavanje RTRS-a.

Izvještavanje RTRS-a
Izvještavanje RTRS-a

Iz RAK-a su nam kazali kako u pravilu ne komentarišu izvještavanje medija o pojedinim temama, već u skladu sa zakonskim nadležnostima, po primljenom prigovoru provode odgovarajuću proceduru utvrđivanja poštivanja primjenjivih pravila. U skladu s tim, RAK će ispitati koliko je izvještavanje RTRS-a u vezi sa slučajem "Asker" bilo u skladu s pravilima.

Izvještavanje RTRS-a
Izvještavanje RTRS-a

Ostaje nejasno i da li RTRS namjerno ili ciljano manipuliše činjenicama vezanim za nazive udruženja koja optužuje da rade na obučavanju terorista paravojnim formacijama van BiH.

Naime, u registru Ministarstva pravde BiH registrovana su dva odvojena udruženja i to Udruženje Klub borilačkih vještina "Asker akademija" i Udruženje za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina "Asker".

Izvor: Ministarstvo pravde BiH
Izvor: Ministarstvo pravde BiH

Asker akademija registrovana je u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo i to na adresi u Novom Sarajevu. Kao ovlašteni predstavnici ovog udruženja navedeni su Berin Balijagić, Naser Orić i Armin Baltić. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja uopće nije aktivna i koja nikako nije povezana sa snimicima koji su objavljeni na YouTubeu.

To ipak nije spriječilo RTRS da objavljuje priloge naslovljene kao "Naser Orić u UO Asker akademije čiji su snimci ratne obuke djece obišli region" i "Evropi prijete Orićevi askeri: BiH puna dječijih kampova gdje se stvara opasna vojska". Ostaje nejasno koliku su štetu mediji nanijeli Berinu Balijagiću i Arminu Baltiću neosnovano ih dovodeći u vezu s terorizmom.

Izvor: Ministarstvo pravde BiH
Izvor: Ministarstvo pravde BiH

Za razliku od ove nevladine organizacije, Udruženje za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina "Asker" registrovano je u Ministarstvu pravde Federacije BiH i to na adresi u sarajevskoj općini Novi Grad. Kao ovlašteni predstavnik ovog udruženja naveden je Enver Hebibović koji je potvrdio da njegovo udruženje stoji iza aktivnosti u Tešnju, a ne Asker akademija.

Hebibović je izjavio da se na videosnimku koji je izazvao pažnju javnosti u regionu vidi upravo ono što oni žele da pokažu - to je, kako tvrdi, obični trening izdržljivosti koji prolaze i kickbokseri u adrenalinskom parku turističkog kompleksa u Tešnju.

Izvještavanje RTRS-a
Izvještavanje RTRS-a

Sigurnosne službe BiH u narednom periodu provjerit će sve aktivnosti vezane za rad Hebibovićeve nevladine organizacije i navodne povezanosti s terorizmom. To je jučer najavio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao kako će kompletan slučaj biti proslijeđen Tužilaštvu BiH ukoliko bude urađeno bilo šta mimo zakona.

Izvještavanje RTRS-a
Izvještavanje RTRS-a

Spekuliše se kako RTRS, kojeg opozicione stranke optužuju da je u direktnoj vezi s vladajućom strukturom u RTRS-u, odnosno režimom Milorada Dodika, namjerno manipuliše činjenicama kako bi skrenuo pažnju javnosti s aktivnosti paravojne formacije "Srbska čast" u manjem bh. entitetu.