{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raguž: Vrijeme je za reforme koje će izvući BiH iz slijepe ulice

F
17.9.2014. u 15:24
2
26
Raguž: Vrijeme je za reforme koje će izvući BiH iz slijepe ulice
2
"Predstojeće izbore mi u HDZ-u 1990 doživljavamo kao referendum na kojem će građani birati između europske BiH i statusa qou", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž.
"Status qou predstavlja ostanak u ovom živom blatu, daljnju nezaposlenost, gubljenje radnih mjesta, smanjenja plaća i penzija, povećanje nestabilnosti i nastavak iseljavanja", kazao je Raguž na konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj su predstavljeni vizualni identitet, stranačka himna i privredni program HDZ-a 1990.

Raguž je dodao kako će provedba privrednog programaHDZ-a 1990 biti prioritet svih članova te stranke u razdoblju nakon izbora.

Kandidat HDZ-a 1990 za Parlamentarnu skupštinu BiH Srećko Boras predstavio je novinarima najvažnije crte spomenutoga programa koji, među ostalim, predviđa rasterećenje ekonomije kroz smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta, uvođenje diferencirane stope poreza na dodanu vrijednost (5 posto za hranu, lijekove, školski pribor, 19 posto za svu ostalu robu), pokretanje javnih radova, smanjenje neproduktivnog zaduživanja države, povećanje penzija za 20 posto te izgradnju moderne željezničke i cestovne mreže.

"Moramo biti svjesni da mi u ovoj zemlji uopće nemamo transportnu strategiju. To će biti prioritet svih naših zastupnika na svim nivoima vlasti. Ta strategija je preduvjet da bismo se mogli obratiti europskim fondovima za dobivanje finansijskih sredstava za njenu provedbu", dodao je Boras.

Robert Hrgić, nositelj liste HDZ-a 1990 za Parlamentarnu skupštinu BiH, izborna jedinica 3 (Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton), kazao je kako je, prema njegovom mišljenju, ekonomija pitanje broj jedan u Bosni i Hercegovini.

"Ekonomija uvjetuje opstanak Hrvata u Sarajevu, Srednjoj Bosni, a na kraju krajeva i u Hercegovini, gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo. Sav fokus treba biti na tome i kroz ekonomski oporavak mogu se ostvarivati i sva ostala prava", kazao je Hrgić.

Prema njegovim riječima, trenutno ekonomsko stanje BiH je alarmantno.

"Stopa nezaposlenosti u SAD-u za vrijeme velike depresije iznosila je 25 posto. Trenutna nezaposlenost u BiH je 28 posto, a niko ne diže nikakav alarm, niko ne diže nikakvu uzbunu, i to čak zovu recesijom, a ne depresijom. Ekonomski kolaps može se matematički dokazati. Uz ovu vlast, ovu stopu rasta GDP-a i ovu dinamiku zaduživanja mi u sljedeće četiri godine nećemo izbjeći bankrot", upozorio je Hrgić.

Martin Raguž kazao je kako je vrijeme za reforme i promjene koje će izvući BiH iz slijepe ulice u koju je zapala.

"Ovo je zemlja svih nas u BiH, svakog čovjeka, svakog naroda. Vrijeme je za unutarnji konsenzus. Kad su ga druge zemlje sličnog sadržaja i karaktera postigle postale su najprosperitetnije države u svijetu, poput Švicarske. Vrijeme ja za takav dogovor unutar BiH", istaknuo je prvi čovjek HDZ-a 1990.

Na pitanje novinara koliko glasova i osvojenih mandata očekuje, Raguž je kazao kako ne želi spekulirati brojkama, dodavši kako su poruke koje šalje HDZ 1990 iznimno dobro prihvaćene u javnost te da će mnogi biti iznenađeni, neki pozitivno, neki negativno, izbornim rezultatom koji će stranka polučiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: