BiH
4

Raguž: Treba nam novi fokus Evrope, ali i nova, bolja politika u BiH

FENA
Martin Raguž
Martin Raguž
Predsjedništvo HDZ-a 1990 je na današnoj sjednici u Sarajevu razmatralo Sporazum o ujedinjenju-integriranju s HNS-om, ranije HSS-NHI-jem.

"Taj sporazum koji sam potpisao s predsjedsjednikom HNS-a Dragom Džambasem, Predsjedništvo je danas potvrdilo", kazao je novinarima predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Dalje se, dodao je, djeluje pod nazivom HDZ 1990 "i to je jedna stranka i tako se djeluje u političkom smislu“.

"To je što se tiče HDZ-a 1990, vjerujemo da će i oni odobriti na svojim tijelima taj sporazum", kazao je Raguž.

Naveo je da smatra ovo vrlo značajnim korakom u okrupnjavanju i profiliranuju političke scene u BiH, "pogotovo što se strankama s hrvatskim predznakom vrlo često prigovaralo 'previše vas je, ne okrupnjavate se...'“.

"Ovdje smo se našli na jedom evropskom, demokratskom i bosanskohercegovačkom multinacionalnom, multietničkom načelu borbe za ravnopravnost svih naroda i hrvatskog zajedno s druga dva, i otklanjanja diskriminacije prema svim građanima na čitavom prostoru BiH i na evropskoj BiH", kazao je Raguž.

Prema njegovim riječima, to je ojačalo HDZ 1990 na političkoj sceni, ojačalo njen subjektivitet i profil i pokazalo snagu.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 razmatralo je danas i pripreme za opće izbore u BiH.

"U ovom trenutku mi smo spremni kao stranka razgovarati i stavljamo se u kontekst mogućeg zajedničkog nastupa kad je u pitanju RS i mogući dogovor o zajedničkom članu Predsjedništva iz hrvatskog naroda. Ali o tome trebamo razgovarati i dogovarati se kao i u pojedinim županijama i kantonima gdje je to interes koji bude procijenjen", kazao je Raguž.

Najavio je da ide u Brisel gdje će govoriti o deset godina nakon Solunskog samita, gdje je ova regija, gdje je BiH.

"Jasno ću reći da nam treba novi fokus Evrope, ali i nova, bolja politika u BiH. Bez te dvije dimenzije zajedno, ovdje će se nastaviti agonija, a cijenu će plaćati građani ove zemlje i nezadovoljstvo će biti sve veće", kazao je Raguž.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Raguž je kazao da se boji da najave blokade Vijeća ministara BiH, najave prekida suradnje s jednom važnom međunarodnom finansijskom institucijom kakva je MMF, "koji HDZ 1990 ne idealizira“, su ustvari stavljene u funkciju predizborne utakmice.

"Nažalost, ovdje kampanje stalno traju, ne samo tri mjeseca prije izbora. Očekujem da će doći do promjene političkih snaga i odnosa snaga na izborima u desetom mjesecu, da će pobijediti političke opcije i ljudi koji imaju snage da prave kompromis i unutar BiH i s ključnim međunarodnim institucijama, a da to bude na načelima koja smo nedavno potpisali", kazao je Raguž.