{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raguž: Treba nam novi fokus Evrope, ali i nova, bolja politika u BiH

F
7.4.2014. u 13:41
4
23
Raguž: Treba nam novi fokus Evrope, ali i nova, bolja politika u BiH
4
Raguž: Treba nam novi fokus Evrope, ali i nova, bolja politika u BiH
Martin Raguž
Predsjedništvo HDZ-a 1990 je na današnoj sjednici u Sarajevu razmatralo Sporazum o ujedinjenju-integriranju s HNS-om, ranije HSS-NHI-jem.
"Taj sporazum koji sam potpisao s predsjedsjednikom HNS-a Dragom Džambasem, Predsjedništvo je danas potvrdilo", kazao je novinarima predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Dalje se, dodao je, djeluje pod nazivom HDZ 1990 "i to je jedna stranka i tako se djeluje u političkom smislu“.

"To je što se tiče HDZ-a 1990, vjerujemo da će i oni odobriti na svojim tijelima taj sporazum", kazao je Raguž.

Naveo je da smatra ovo vrlo značajnim korakom u okrupnjavanju i profiliranuju političke scene u BiH, "pogotovo što se strankama s hrvatskim predznakom vrlo često prigovaralo 'previše vas je, ne okrupnjavate se...'“.

"Ovdje smo se našli na jedom evropskom, demokratskom i bosanskohercegovačkom multinacionalnom, multietničkom načelu borbe za ravnopravnost svih naroda i hrvatskog zajedno s druga dva, i otklanjanja diskriminacije prema svim građanima na čitavom prostoru BiH i na evropskoj BiH", kazao je Raguž.

Prema njegovim riječima, to je ojačalo HDZ 1990 na političkoj sceni, ojačalo njen subjektivitet i profil i pokazalo snagu.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 razmatralo je danas i pripreme za opće izbore u BiH.

"U ovom trenutku mi smo spremni kao stranka razgovarati i stavljamo se u kontekst mogućeg zajedničkog nastupa kad je u pitanju RS i mogući dogovor o zajedničkom članu Predsjedništva iz hrvatskog naroda. Ali o tome trebamo razgovarati i dogovarati se kao i u pojedinim županijama i kantonima gdje je to interes koji bude procijenjen", kazao je Raguž.

Najavio je da ide u Brisel gdje će govoriti o deset godina nakon Solunskog samita, gdje je ova regija, gdje je BiH.

"Jasno ću reći da nam treba novi fokus Evrope, ali i nova, bolja politika u BiH. Bez te dvije dimenzije zajedno, ovdje će se nastaviti agonija, a cijenu će plaćati građani ove zemlje i nezadovoljstvo će biti sve veće", kazao je Raguž.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Raguž je kazao da se boji da najave blokade Vijeća ministara BiH, najave prekida suradnje s jednom važnom međunarodnom finansijskom institucijom kakva je MMF, "koji HDZ 1990 ne idealizira“, su ustvari stavljene u funkciju predizborne utakmice.

"Nažalost, ovdje kampanje stalno traju, ne samo tri mjeseca prije izbora. Očekujem da će doći do promjene političkih snaga i odnosa snaga na izborima u desetom mjesecu, da će pobijediti političke opcije i ljudi koji imaju snage da prave kompromis i unutar BiH i s ključnim međunarodnim institucijama, a da to bude na načelima koja smo nedavno potpisali", kazao je Raguž.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: