BiH
0

Raguž: HDZ 1990 je jači nego ikada

FENA
HDZ 1990, kao autentična hrvatska politička stranka nastala u prijelomnim političkim trenucima, nastavlja svojim putem, s jasnim političkim programom i jači je nego ikada, rekao je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik te stranke Martin Raguž.
Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

"S današnjom sjednicom Predsjedništva stranke, HDZ 1990 završava svoj proces profiliranja u modernu, europsku, demokratsku političku stranku, koja dolazi iz hrvatskog nacionalnog kruga, ali tu ne završava, koja ide u susret drugima u rješavanju teške bh. institucionalne i političke krize, koja otvara europski put i koja je predvodnik promjena u BiH", kazao je Raguž nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Naglasio je kako neće uspjeti pokušaji razbijanja HDZ-a 1990, niti će članovi HDZ-a 1990 dopustiti manipuliranje strankom i hrvatskim nacionalnim interesima.

"Podsjetit ću sve one koji danas pokušavaju projektirati HDZ 1990 u neke nove koalicije ili platforme, da nikada nismo ušli niti u jednu kombinaciju koja nije bila izraz većinske volje biračkog tijela konstitutivnih naroda niti ćemo ući u takvu kombinaciju. To su povijesne činjenice koje se ovih dana grubo ignoriraju", poručio je Raguž.

Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

Na optužbe iz HDZ-a BiH, kao i optužbe visokopozicioniranih članova HDZ-a 1990 koji su proteklih dana napustili stranku, da je aktualno vodstvo stranke odbilo mogućnost zajedničkog nastupa s drugim hrvatskim političkim strankama na predstojećim općim izborima u BiH, Raguž je podsjetio da je HDZ 1990 uvijek nudio mogućnost izbora zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kao i zajednički nastup u sredinama gdje su hrvatski interesi ugroženi.

"Druga je opcija nudila ultimatum uzmi ili ostavi, da se ide na svim razinama s jednom listom. U izboru između te dvije opcije neka javnost prosudi jesmo li dovoljno otvoreni kada je u pitanju vitalni nacionalni interes, a isto tako jesmo li dovoljno samosvjesni natjecati se tamo gdje trebamo ponuditi bolje liste, obrazovane ljude, mlađe ljude, nekompromitirane ljude, i bolje programe za dobrobit svakog čovjeka u ovoj zemlji", kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Na pitanje novinara je li istina da je HDZ BiH visokim dužnosnicima koji su proteklih dana napustili HDZ 1990 ponudio unosne pozicije u budućoj vlasti, Raguž je kazao kako se to pitanje treba postaviti drugoj strani.

Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

"Ova stranka je vođena iskrenim političkim ciljevima i smatramo kako je vrijeme da se ta vrsta pragmatizma zauvijek pošalje u povijest, u smislu da osobni interesi i pozicije, osobito pred izbore, budu glavno mjerilo političkog smjera kojim ćete krenuti", istaknuo je Raguž.

Dodao je kako isti oni koji su prije nekoliko mjeseci podigli ruke za politiku koju provodi aktualno vodstvo stranke, sada odjednom kritiziraju takvu politiku.

"Kakvu će poziciju tko od tih pojedinaca zauzeti, to je njihovo legitimno pravo, ali oni više ne mogu govoriti u ime HDZ-a 1990", naglasio je prvi čovjek te stranke.

Kada je u pitanju budućnost Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Raguž je kazao kako HDZ 1990 odavno traži transformaciju tog tijela u krovnu stratešku organizaciju za artikuliranje hrvatskih političkih ciljeva.

"Mi takav HNS želimo i borit ćemo se za takav HNS, ali nećemo dopustiti manipulaciju HNS-om", poručio je predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž.