BiH
0

Raguž: Potrebna je europeizacija Daytona i federalizacija BiH

FENA
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž sastao se s direktorom Odjela za Južnu i Središnju Evropu State Departmenta Jonathanom Moorom s kojim je razgovarao o trenutnom političkom stanju u BiH kao i o aktuelnim regionalnim događanjima i njihovom utjecaju na našu zemlju.

Raguž i Moor su se posebno osvrnuli na trenutni zastoj Bosne i Hercegovine u procesu euroatlantskih integracija.

Predsjednik Raguž je istaknuo potrebu o novom pristupu EU za BiH i intenzivnijim uključivanjem u procese koji će BiH staviti na EU tračnice i pokrenuti konačno ka NATO što je način na koji BiH može izvući najveću korist.

Poseban naglasak je stavio na uređenje BiH po federalnom modelu koji će omogućiti učinkovit balans između identiteta i entiteta, a to zemlju vodi ka demokraciji i uređenoj pravnoj državi.

SAD se moraju uključiti u taj proces kao partner koji će prepoznati potrebu stabilizacije političkih odnosa u kojemu će Hrvati biti stavljeni u kontekst rješenja ukupnog problema odnosa u BiH.

U ovom povijesnom trenutku dolaska EU na granice BiH, novih odnosa na relaciji Beograd - Priština, BiH ne smije ostati izvan trenda pozitivnih promjena, a uključivanje u okvir europskih vrijednosti nema alternativu, priopćili su iz Ureda za informiranje HDZ 1990.