BiH
0

Raguž kandidat za Predsjedništvo BiH sa sloganom "Ovo je naša zemlja"

FENA
Kandidat Hrvatske koalicije HDZ1990 - HSP za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž predstavio je danas u Sarajevu svoj izborni program koji će se voditi pod sloganom "Ovo je naša zemlja".

U najavi kandidature, zvaničnici Koalicije se istaknuli da se radi o autentičnoj osobi, principijelnoj i konzistentnoj, spremnoj na preuzimanje političke odgovornosti, umjerenoj u obećanjima, dosljednoj u borbi za viziju BiH koja je interesu svih njenih naroda i građana.

Do Raguževe kandidature dolazi u trenutku kada BiH prijeti paraliza njenih institucija, posebno Predsjedništva, dok bi on kao član Predsjedništva aktivno doprinosio da dođe do izmjene Ustava da bi taj poredak služio zaštiti najviših interesa svih građana BiH.

Kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, s namjerom da aktivno doprinese jačanju njihovog ustavnog položaja, s njihovim uvjerenjm da se njihov položaj može unaprijediti samo s uvjerenjem da je njihov položaj moguće ojačati samo dosljednom borbom za ustavno i praktično jačanje države i njene funkcionalnosti, a ne nemuštim pokušajima da se ta funkcionalnost potkopa.

Sam Raguž je rekao da je kanditatura za člana Predsjedništva rezultat uvjerenja da je trebalo napraviti iskorak i odgovornost zbog stanja u zemlji u kojoj su promjene nužne, a ako do tih promjena ne dođe zemlji prijeti paraliza.

Država se mora mijenjati od kolektivnog šefa države, koje je, poručuje Raguž, u protekle četiri godine bilo mjesto konfrontacija i blokada, a ne inicijativa prema Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini i međunarodnim organizacijama gdje BiH treba realizirati svoje interese.

Slogan "Ovo je naša zemlja" šalje jasnu poruku hrvatskom narodu da svoje pravo na ovu zemlju mora poštovati i zajeno s drugima urediti stabilnu, demokratsku i evropsku BiH, kazao je on.

Raguž je uputio poruku i onima za koje je BiH stalno objekt da nema više prelamanja regionalnih i globalnih interesa na štetu BiH, ali i hrvatskog naroda kao što je to do sada često bio slučaj.

Predsjednik Koalicije HDZ1990-HSP Božo Ljubić kazao je da je Raguževa kandidatura poruka hrvatskom narodu koji trpi 15 godina frustracija zbog nepravednog ustava i četiri godine zbog nelegitimnog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

On je uputio poruku Srbima i Bošnjacima, a posebno glasačima SDP-a, da se ovaj put izaberu legitimni članovi Predsjedništva.

Odgovarajući na pitanje da li Koalicija HDZ1990-HSP već može saopćiti imena ljudi koji će biti imenovani na funkcije u izvršnoj vlasti u slučaju izbornog uspjeha, Ljubić je rekao da će Koalicija sigurno biti dio parlamentarne većine i da će nakon uspostave vlasti aktivno raditi na promjenama Ustava. O ostalim stvarima, dodao je, razgovarat će se nakon izbora.

Raguž je dodao da u Koaliciji imaju profilirane kadrove koji mogu raditi dosljedno i odgovorno na dobrobit svih građana, a ne samo svoje stranke.