Harač vladajućih stranaka
4

Raguž: Budžet HNK je podjela plijena, projektima zaštite okoliša finansiraju predizborne aktivnosti

Piše: R. D.
Slaven Raguž (desno na fotografiji) (Foto: R. D./Klix.ba)
Slaven Raguž (desno na fotografiji) (Foto: R. D./Klix.ba)
Budžet Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojen je posljednjeg dana prošle godine uz samo jedan glas protiv. Protiv je glasao zastupnik Hrvatske republikanske stranke BiH Slaven Raguž koji je za Klix.ba objasnio razloge takve odluke.

Raguž kaže kako budžet utemeljen na haraču, a ne na stvaranju novih vrijednosti i perspektive neće nikada imati njegovu podršku, jer jednostavno, to je suicidalna ekonomska politika.

"Skoro u potpunosti je prihodovna strana sačinjena od harača koji se kupi od onih koji se usude živjeti ovdje i onih koji se usuđuju biti privrednici u ovom okruženju. Nigdje prihoda od investicija, od ulaganja u 4. industrijsku revoluciju, u razvoj poduzetništva u vidu fiskalnih rasterećenja i sl. Samo porezni harač koji se planira i pojačati, jer se planira rast poreznih prihoda u sljedeće dvije godine. Sjetite se akciza za gorivo, alkohol i duhan, šta smo dobili od toga? Apsolutno ništa, osim rasta sive ekonomije i crnog tržišta. Jedini koji su profitirali od svega su oni koje su vladajući uposlili u administraciji po stranačkoj liniji i koji se finansiraju od tih akciza", kazao je Raguž za Klix.ba.

Kaže i kako je Budžet HNK protivzakonit jer nije urađen u skladu sa Zakonom o budžetima i u skladu s preporukama Ureda za reviziju FBiH.

"Cijela rashodovna strana je definirana kao stranačka podjela plijena. Nijedna stavka nije analitički definirana da joj se zna jasna namjena i cilj. Imamo subvencije koje se daju preduzećima koja godinama ne rade u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, posluju s gubitkom, davanja pojedincima i subjektima koji godinama primaju novac, a da nikome za to ne polažu račune itd. Postaviš stranačke ljude na funkcije i finansiraš ih novcem budžetskih korisnika, a oni samo parazitare i dijele plijen", smatra on.

Najočigledniji primjeri za to su zavodi i službe o kojima je riječ bila na posljednjoj skupštini.

"Fond za okoliš koji finansira predizborne aktivnosti HDZ-a BiH i to tretira kao akciju zaštite okoliša. ZZO koji finansijski plan od 135 miliona KM prezentira minut pred skupštinu, hvali se suficitom od 11 miliona, dok se naprimjer u SKB Mostar godinama ljekarima ne uplaćuju doprinosi i time bi ih se trebalo "spriječiti" od odlaska u inozemstvo. Ne rade aparati koji bi ljudima mogli spasiti živote i ne želi ih se popraviti kako bi pacijenti bili prinuđeni ići kod privatnika gdje rade isti ljudi koji bi ih trebali pregledati u bolnici. Ovako se može nabrajati u nedogled", smatra Slaven Raguž.

Kaže i kako je osnovni problem koji imamo društveno-vrijednosne prirode.

"Imamo odnarođenu vladajuću mentalno komunističku partijsku kastu koja je prisvojila i sebi podredila sve u ovoj zemlji. Nemaju nikakvog znanja niti umijeća, a ni htijenja stvaranja novih vrijednosti, nego žive na haraču i to im prolazi, jer ih narod i dalje plebiscitarno bira. Dok mi kao narod ne shvatimo kako od nas mora krenuti promjena tih vrijednosti, svaka priča je uzaludna", zaključio je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.