"Neostvarivo obećanje"
8

Radović: Priče o povećanju plata svim radnicima u RS-u su pokušaj vraćanja rejtinga vlasti

A. B.
Milan Radović, Foto: Siniša Pašalić, RAS Srbija
Milan Radović, Foto: Siniša Pašalić, RAS Srbija
Nakon što je premijer Republike Srpske Radovan Višković, najavio da će svim radnicima biti povećane plate te da će za te svrhe iz budžeta biti izdvojeno 70 miliona KM. Na te izjave je reagovao zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović.
Radović je naglasio da su ove izjave Viškovića da se Vlada RS-a odriče gore navedenog iznosa da bi se povećale plate radnicima, čist pokušaj vraćanja rejtinga koji je vlast izgubila u proteklom periodu.

"Privrednici kojima je u proteklih 13 mjeseci odlukama štaba zabranjen rad ili skraćivano radno vrijeme su pretrpjeli ogromne štete što je vidljivo kroz pad prihoda i do 50 posto. Neki od njih su zbog tih odluka bili prisiljeni da se zaduže, neki da ne produže ugovore na određeno vrijeme, neki su radnicima umjesto otkaza ponudili ugovore na pola radnog vremena u skladu sa zakonom. To je sve rađeno da bi preduzeća opstala i radnici ne bi završili na ulici jer je adekvatna pomoć Vlade RS-a izostala", naveo je Radović.

Radović smatra da bi bolje bilo da je Vlada RS-a zaustavila nabavke skupih softvera, zgrada, luksuznih automobila, helikoptera i na taj način osigurala sredstva za pomoć privrednicima.

"Predstava sa rastom plata u javnom sektoru nas vodi u dalju dubiozu budžeta jer ne postoji realna osnova za povećanje. Budžet RS-a je na 'kreditnoj infuziji' i to je činjenično stanje. Kada je riječ o BDP-u, analizom je veoma lako utvrditi da je on prouzrokovan povoljnom hidrometerološkom situacijom i rastom proizvodnje električne energije ali i javnom potrošnjom u kojoj dominira potrošnja iz budžeta RS-a", dodao je.

Radović je pojasnio i to da je udio duga RS-a u BDP-u premašio 55 posto, dok je u Federaciji on manji i iznosi oko 28 posto.

"Uz to su u Federaciji BiH veće plate u zdravstvenom sektoru, bolje penzije, borački dodatak je sedam КM po mjesecu provedenom u ratu, a u RS-u je 1,60 КM. Postavlja se pitanje kako smo za vrijeme vladavine SNSD-a došli u poziciju da je dug po glavi stanovnika FBiH duplo manji od duga po glavi stanovnika RS-a? Dug po glavi stanovnika RS-a iznosi 5.600 КM dok je dug po glavi stanovnika FBiH 2.600 КM", naglasio je.

Dodao je da Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da bi se samo kontrolom javnih nabavki i smanjenjem troškova luksuza u javnom sektoru i javnim preduzećima, moglo osigurati između 350 i 400 miliona КM na godišnjem nivou.

"To je sasvim dovoljno da se smanji stopa poreza i doprinosa na plate u privatnom sektoru sa 67 na 52 posto, da se borački dodatak poveća sa 1,60 КM na sedam КM kako bi se barem izjednačili sa borcima iz FBiH i za povećanje nivoa prosječne penzije na 450 КM", poručio je Radović.