BiH
0

Radončić: Zakon o vojnoj imovini nema alternativu

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Potpuno sam siguran da nema alternative da će zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom u nekoj izmijenjenoj formi, suštinski ili ne, prije ili kasnije biti usvojen u Parlamentu, jer to nam otvara Akcioni plan za članstvo u NATO-u i dovodi strane investitore i mislim da će naše parlamentarne kolege iz RS-a toga uskoro biti svjesni.

Ovo je danas u Sarajevu izjavio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju zgrade Uprave Službe sa odnose sa strancima.

On je potvrdio da je jučer razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

"Težište je bilo na rješavanju pitanja vojne imovine i implementacije presude Sejdić-Finci", kazao je Radončić.

Na novinarsko pitanje u vezi sa izvještajem o poslovanju Ministarstva sigurnosti BiH koji će biti prezentiran sutra Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojem se nalazi podatak da su neki policijski dužnosnici otkrivali podatke kriminalnim grupama za novac, Radončić navodi da je to izvještaj o poslovanju za prošlu godinu i da je u njemu naznačeno nešto što je bilo saznanje, odnosno operativni podatak.

"Prije mjesec dana je podignuta krivična prijava protiv 12 policajaca Granične policije. Oni će sutra vrlo konkretno biti izneseni na sjednici Parlamenta", dodao je Radončić.

Komentirajući izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da Federaciju treba ukinuti, Radončić je najavio da će u petak imati sastanak s njim te da će tada tražiti pojašnjenje ove izjave.

"Ideja o ukidanju Federacije nije realna. Najvažnije je da dođemo do toga da do 1. oktobra u Briselu načelno dogovorimo principe, da bismo politički mogli poentirati i napokon riješiti taj veliki problem", naglasio je.

O akciji Lutka i podizanju optužnica, ministar Radončić je napomeno da se Ministarstvo sigurnosti BiH ne miješa u operativni rad agencija za provođenje zakona.

"Ne miješamo se ni oko toga ko će se naći na optužnici. Naš posao je da ohrabrujemo agencije i da pružamo potpunu podršku tužilaštvima, da maksimalno efikasno sankcioniraju svaki oblik kriminala, a pogotovo organiziranog", zaključio je Radončić.