BiH
23

Radončić pesimističan da se direktnim izborom može riješiti presuda "Sejdić-Finci"

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izrazio je danas u Sarajevu pesimizam da se u okviru direktnog izbora može riješiti pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Radončić je to izjavio uoči sutrašnjeg sastanka na ekspertnom nivou u Briselu o tom pitanju.

Smatra da ukoliko se iscrpi nekoliko modela direktnog izbora, te ako je očigledno da se nikako ne može doći do rješenja ovog pitanja, cijelu stvar treba "resetovati" i indirektan model vratiti "ponovo u igru".

"Najbliži sam tome da se ide na indirektan način i da se deblokira cijela situacija tako što ćemo i dvije stranke iz Republike Srpske vratiti u proces. Oni su sada za to da se ide na jedan model izvan tog procesa, a sve se tiče cijele BiH. Ako nema IPA fondova, ako kasnimo, ako je ogromno siromaštvo i ekonomski nerazvoj, mislim da i stranke iz RS-a trebaju participirati", podvukao je Radončić.

Podsjetio je da je SBB vrlo kooperativna stranka u iznalaženju bilo kojeg rješenja za ovo pitanje.

Komentirajući navode lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika RS-a Milorada Dodika o dolasku pola miliona Arapa radi islamizacije BiH, Radončić je kazao da Dodik može o tome govoriti kao lider SNSD-a ili predsjednik RS-a, ali i kao neko ko je ušao u predizbornu kampanju.

"Kao ministar sigurnosti BiH mogu reći da ta informacija nije tačna", istaknuo je Radončić dodajući da je moguće da postoje centri koji bi radili na islamizaciji BiH, ali su to potpuno minorne brojke u odnosu na one koje je spomenuo Dodik.

Komentirajući navode pisanja lista "The Independent" da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu leglo za špijunažu i mogućnost ugrožavanja privatnosti određenih bh. građana, Radončić je naglasio da je pitanje špijunaže SAD-a velika svjetska afera, te da, koliko je on upućen i koliko ima informacija, BiH nema razloga za takvu vrstu zabrinutosti.

Na upit novinara o tome da je poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović zatražio smjenu određenih policijskih dužnosnika BiH, Radončić je podsjetio da policijski funkcioneri u agencijama za provođenje zakona odgovaraju nezavisnim odborima, a svi koji su nezadovoljni radom policijskih funkcionera mogu se obratiti nezavisnim odborima.

Osvrnuo se i na veliku količinu naoružanja pronađenu u Tešnju i podvukao da svako onaj ko skriva naoružanje ne radi to ni iz nacionalnih ni iz patriotskih razloga, nego to radi "isključivo iz kriminalnih razloga i da bi se bavio švercom oružjem".

"U tom smislu Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo, koje upravlja istragama, ima našu podršku. U ovoj zemlji se mora naći zadnja granata", zaključio je Radončić, uz konstataciju da takve radnje mogu biti u uskoj vezi s političkim centrima moći.